Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A szekus jó hírt hoz Radnára

borito_kep

2021. 07. 30. 17:33

- | - | - | -

A reggeli névsorolvasásokat leszámítva – melyet már valamelyik ferences testvér végzett – a Securitate alig jelent meg a rendházban. Nem csodálkoztak már azon sem, hogy a fazekak tele vannak mindig a környékbeli parasztok által hozott élelmiszerekkel, épp ezért volt furcsa, mikor minden kíséret nélkül egyikük megjelent, magyarul beszélt, és még udvarias is volt.

– Nem akarok imádkozási időben zavarni – mondta, és Benedek Fidélt kereste. Fidél atyát gyorsan elő kellett keríteni, ami nem volt könnyű, mert a rendházban minden órában valamilyen program ment. Történetesen ekkor Fidél Abelarddal együtt épp énekkaron volt, a kórusból kellett kihívni.

– A komité autokritikájának köszönhetően megváltozott az elképzelésünk az Önök máriaradnai elhelyezését illetően. Többszöri iniciativájukat, hogy túlzsúfolttá vált a rendház, méltányolták az elvtársak. A mi dolgunk ugye a nacionalista túlkapások megfigyelése és a vallásszabadság biztosítása. Ezért aztán kérvényüknek megtörtént az approbálása.

Fidélnek igencsak koncentrálnia kellett, hogy a román szavakkal teletűzdelt securitátés blikkfanyelvből kihámozza a lényeget. S azt még nem is tudta, hogy nem csupán a hivatali nyelvre oktatták a tiszt elvtársat, de arra is, hogy most miért kell nyájasnak lennie. A tisztnek a klérust ellenőrizni és terelni kellett, úgy tudta, ezek a férfiak reakciósok, s valóban, szabotálták az állam döntését, megtagadták a feloszlatást. A taktika lényege nem volt túl bonyolult: a nyomás fokozatos növeléséről szólt, hiszen a ferences is csak ember, előbb-utóbb hajlania kell neki is.

– Ön ugye itt a főnök? – kérdezte a tiszt.

– Én a – felelte Benedek Fidél székelyesen, mert gondolta, hogy akkor mindenki beszéljen a maga nyelvén. – S vót más oka is, hogy a kérvényünk befogadták, igaz-e? – kérdezte.

– A szovjet laktanyaparancsnokot itt zavarják – mondta a szekus, majd folytatta:

– Az Ön reszortja lesz akkor, hogy három, nagyjából-egészéből egyenlő részre ossza fel az embereit. Kőrösbánya, Esztelnek és Dés lesznek a kijelölt lakhelyeik. Az igazolványukba bekerül majd a Domiciliu obligatoriu. Így ha netán mégis elhagynák a kijelölt körzetüket, és a milícia elkapja magukat a lakhelyükön kívül, akkor azért szigorú büntetés jár.

Fidél nem akart kötekedni, és helyrerakni a szekust, hogy neki nincsenek emberei, ez nem egy erőszakszervezet, hanem egy önkéntes szerzetesi közösség, helyette inkább csak azt kérdezte:

– S a három rendház hogy tud akkor egymással kapcsolatot tartani?

– A helyi hatóságtól kell külön engedélyt kérni, s akkor utazhatnak. Vagy pedig ugye levélben, táviratban, vehetnek telefont is.

– Vehetünk? – kérdezte Fidél, de aztán rájött, hogy a szekus megint a román tükörfordítást használja.

– Úgy értem telefonálhatnak, azt is a postáról.

A költözködéshez kijelölték a ferencesek számára a napot is, hagytak elég időt a felkészülésre. Jönnek majd teherautókkal, s azzal viszik őket, ígérték. Ugyan nem a kérésüket teljesítették, nem kapták vissza a rendházaikat. Az, hogy korábban kis csoportokban laktak szerte Erdélyben, lehetővé tette, hogy az adományokból megéljenek, így viszont okozott némi aggodalmat, hogy három koncentrált helyen negyven körüli létszámukkal nem halnak-e éhen, hogy az ottani környék is hasonlóan adakozó lesz-e, mint itt a vallásos svábok. Talán a szétosztásuk sem pusztán a jóindulat szülte elhatározás volt, hátha ettől megint az éhenhalásukra játszanak, de az, hogy hagyták, hogy önmaguk döntsenek a tagok elhelyezésében, nagyobb engedmény volt, mint azt a securitások képzelték. Ezt Abelard is alátámasztotta:

– Egy román kutatótól, akit úgy hívtak, hogy Moreno, származik az a felismerés, hogy ha az emberek maguk dönthetik el, ki kivel lakhat, akkor a közérzetük is összehasonlíthatatlanul jobbá válik. Ebből alakult ki aztán az Amerikába emigráló Moreno általi szociometria.

Anaklét erre valamit dörmögött, hogy Abelardot nem hiába járatták a Bólyai Egyetemre, aztán hozzátette:

– Más szempont is van, mint hogy a testvérek baráti kapcsolatai hogyan alakulnak. Szerintem folytatnunk kell a tanítást, hogy legyen Erdélyben utánpótlás. Gyulafehérváron a teológiát többen otthagyták, mióta a békepapok elfoglalták. Ha mi oszthatjuk szét magunkat, szerintem te és én Désre fogunk kerülni, mert ott a legjobbak a feltételek a tanításra. A tanárokat oda érdemes csoportosítani. A másik két helyen végül is lehetne önkéntes alapokra bízni a helyválasztást.

– Én szívesen megcsinálom a szociometriai felmérést – ajánlotta Abelard.

Anaklét meg is kérdezte Fidélt, hogy mit szól Abelard ajánlatához, de Fidél azt mondta, hogy a másik két helyen aszerint tartja praktikusnak a csoportosítást, hogy a rokonaikhoz kerüljenek közelebb a testvérek. Ezúttal ugyanis nem a pasztoráció, hanem a megmaradás a cél, és ahol az emberekkel már kialakult a korábbiakban egy kapcsolat, ahol vannak rokoni szálak, ott nagyobb a valószínűség, hogy a rendházakat ellátják.

– Az ebédnél az asztali áldás előtt kihirdetem az új helyzetet, és elmondom a döntésem szempontjait is – mondta Fidél.

– Kedves testvérek – kezdte az ebédlőben Fidél. – Úgy tűnik, attól, amitől korábban tartottunk, hogy mégsem tudunk tartósan megmaradni, és ha szükséges, feloszlunk inkább, mint hogy elfogadjuk Gyulafehérvár törvénytelen segítségét, immár nem kell tartanunk. Három helyen folytathatjuk tovább a tevékenységünket. Désre kerül a vezetőség, Esztelnekre mennek a székelyföldi papok, és Körösbányára a korábban délerdélyi zárdalakók, Bálint Szálvátor atyával. Ez kisebb győzelemmel ér fel, hiszen az állam ettől fogva félhivatalosan elismeri a létezésünket, csak mozgásszabadságunkat akarják a továbbiakban is korlátozni.

Az ováció után hozzátette, hogy Dés kivételével, akik találnak társat a helycserére,  végül is cserélhetnek, de jobban örülne annak, ha mindenki elfogadná a besorolását. Mégiscsak hatott valamit Abelard szociometriai ajánlkozása? Majd kérte, hogy mindenki álljon fel, s a százhúsz szerzetes, ahogy kilenc hónapja mindennap tették, ezúttal is együtt adott áldást az Úrnak, aki ételt és italt adott nekik.

Kép Máriaradna

Folyt. ld. itt. 

 


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!