Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ

Hogyan működik?

Az IK-Média különböző – elsősorban helyi, megyei médiaszerkesztőségek által jegyzett – feltöltött cikkeket, videókat, podcastokat egy összetett értékelési folyamat eredményei alapján rendezi sorba a felületén.

A cikk, videó vagy podcast minőségi rangsor szerint jelenik meg a főoldalon, illetve a rovatokban.

Minőségi pontozást az olvasók, a szerkesztőség, illetve a szerzők (önértékelés) is végeznek, e három átlaga adja azt a végső minőségi rangszámot, amely a tartalom megjelenési sorrendjét kialakítja.

A cikk, a videó vagy a podcast végén találhatók azok a kérdések, értékelési szempontok, amelyek alapján 1-10-ig pontot rendelhet a tartalomhoz.
A magasabb pontszám magasabb minőséget jelöl. A szempontok a közszolgálatiság aktuális (Magyarországon, 2020-ban releváns) és fontos minőségi kritériumai, amit a szerkesztőség alakított ki, és rendszeresen továbbfejleszt.

Az olvasók mellett a cikket, videót, podcastot feltöltő szerző (vagy szerkesztőség) önértékel, azaz a megadott szempontok szerint pontozza saját anyagát.

Az IK-Média szerkesztősége, illetve szakmai segítőik is értékelik a beküldött tartalmakat az előzetesen kialakított szempontok alapján.

Így végül három értékelési eredmény (pontszám) alakul ki: a szerző önértékelése, a szerkesztőség értékelése és az olvasók értékelése. A három értékelési eredmény (pontszám) átlagolása alapján születik meg az az összesített érték (pontszám), amelynek alapján kialakul az anyag helye (rangsora) az oldalon. Ez az átlag-pontszám bekarikázva látható a többi pontszám mellett, jobbra.

A végeredmény mellett így mindenki láthatja, kik hogyan értékelték az adott anyagot.

Más csatornákon is láthatók ”legolvasottabb”, „népszerű” cikkek, de az IK-Média felületen nem a mennyiség, hanem a minőség határozza meg a cikkek sorrendjét: a legmagasabb átlagos pontszámot elért anyagok kerülnek a legelső helyre.
Ugyanakkor az idő sem elhanyagolható „szerkesztő”, ezért a sorrendet kialakító algoritmus figyelembe veszi az idő múlását, és az aktuális tartalmakat előrébb sorolja, hogy ne maradjon örökre az első helyeken minden maximális, 10 pontos tartalom.

A szerkesztőség fenntartja a „műsorváltoztatás jogát” is, azaz időnként érdemes lehet egy kiemelt jelentőségű vagy aktuális esemény miatt felülbírálni a minőségi sorrendet. Az értékelési eredmények, azaz a pontszámok azonban ekkor sem változnak, mindig láthatók maradnak. Akkor is közbe kell avatkozni, ha a megjelenési sorrend eltérítésének szándékával troll-értékelés kezdődik, és nagy számban túl kedvező vagy túl kedvezőtlen értékelések jelennének meg az olvasói oldalon.

A minőségi szempontokkal igyekszünk orientálni szerzőket, fogyasztókatt és az IK-Média szerkesztőségét is, hogy mire érdemes figyelni az értékelés, a pontozás során.
Ez idővel visszahat a szerzők, szerkesztőségek által küldött tartalmakra, anyagokra, és a szerkesztők, az olvasók ízlésére is.
Ugyanakkor az értékelésre most használt szempontok, amelyek a tartalmak végén találhatók, nincsenek kőbe vésve: a szerzők, az olvasók és időről-időre megkérdezett szakemberek ajánlásai alapján e szempontok módosulhatnak, változhatnak.
A cél az, hogy egyre nagyobb konszenzus alakuljon ki szerzők, szerkesztők és olvasók között abban, mi is az aktuálisan lényeges közszolgálati tartalom, mit tekintünk fontos jellemzőnek, közösségi értéknek.