Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Salkaházi Sára, a zsidómentő

borito_kep

2021. 07. 29. 13:20

- | - | - | -

Erről valami keveset már hallottak az erdélyi ferencesek, bár a hős apácáról a hírek lassan csordogáltak az apácarendek közt, aztán onnan a férfi rendek felé, majd a civil papsághoz. Eloise is csak annyit tudott, hogy Salkaházit valószínűleg a nyilasok lőtték a Dunába, amiért zsidókat mentett. Mint évekkel később kiderült, mentési akciói alaposan meg voltak szervezezve. Eleinte még kereszteltek, meg hittant tanítottak, de a végén már csak gyártották a hamis papírokat, és úgy adták oda a zsidóknak, hogy töltsék ki maguknak. Salkaházi Sárát mai szóval jogvédőnek lehetne tartani, aki nyílt sisakkal újságíróként is küzdött és a kereszténység nevében utasította el a nácik összes elméletét. Német származása ellenére magyarérzésű volt, és Eloise róla zengett ódákat, mikor nagy ritkán hazalátogatott. Esetében egy olyan apácarendről volt szó, amely nyíltan szembement már a magyarországi zsidótörvényekkel is.

– Annyit tudok csak, ami Csíkszeredán történt – mondta Abelard. – A második bécsi döntés után, mikor visszakerült Magyarországhoz Észak-Erdély, magyar katonatisztek érkeztek hozzánk, akik hozták magukkal a zsidótlanítás ideológiáját is, amiből mi nem kértünk, mert mi odahaza úgy gondoltuk, hogy mindenki foglalkozzon a saját zsidójával, és a mieinket hagyják békén. Ezek a magyarországi katonatisztek viszont vagy két tucat zsidó családot deportálni akartak. A katonatisztek hurcolták szerencsétleneket a románokhoz, de ott nem kellettek, éjszaka átvitték volna őket a szovjetekhez, ám néhányuk visszaszökött a magyar oldalra. A visszaszivárgókat a Szociális Testvérek Társasága bújtatta.

– Igen-igen – mondta az apa – hát ez a lányom példaképe, de nem tudom, melyikünk nevelt belőle ilyen mozgalmárt, mi nem ilyenek vagyunk. – Ezzel aztán láthatóan egyet is értett a család, az anya, az apa meg az ikertestvér, akik nem hősök, hanem túlélők akartak lenni, mint errefelé a legtöbben[1].

Kép forrása itt.
Folyt. ld. itt.


[1] A történethez annyit érdemes még elmondanunk, hogy 2006-ban aztán Salkaházi Sárát boldoggá avatták a budapesti Szent István bazilikánál, ami rendkívüli esemény, ha arra gondolunk, hogy Magyarországon boldoggá avatást nem celebráltak 1083 óta.


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!