Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Zsolt Péter elemez - Fidesz kongresszus 2023

2023. 11. 20. 08:08

5.7 | - | - | 5.7

Mivel az Info Rádió felkérésére néhány szót bevállaltam, hogy majd mondok a kongresszusról, előzetesen végig is követtem. Az első benyomásom az volt, hogy megértem a magyar társadalmat, amiért nem hajlandó a politikai híreket nyomon követni. Szerencsére nem erről beszéltem, mert nem ez volt a kérdés, de hadd ne csak a miniszterelnök megszólalására térjek ki, ha már egyszer végigszenvedtem.

1.       (A Hír Tv műsora.) A Hír Tv igyekezett az eseményt felvezetni, mint ahogy a futballmérkőzéseket szokás. Aztán becsatlakozott és kommentált. Riporter és riportalany egymást biztatta. Olyan volt, mintha a fraditévét láttuk volna. A műsor fogyaszthatóságának feltétele, hogy szurkoló légy. Ami a stúdióban történt, annak semmi köze sem volt az újságíráshoz. Hankiss Elemér 70-es 80-as évekbeli Magyar Tv elemzése jutott eszembe. Ő azt mondta, hogy a szocialista oldal médiastílusban van valami oktató jellege, szemben a nyugati tájékoztató, kritikusabb és szórakoztatóbb attitűddel. Mintha felülről lefelé el akarnák magyarázni a szocialista tv-ben és rádióban mit kell gondolni a világról. Mintha egy szülő kommunikálna a gyerekkel. Itt is volt egy ilyen, csak most a rothadó kapitalizmuson kívül a rothadó ellenzék is terítéken volt. Hogy sok a gúny, azt már korábban is érezhettük, de ez a felülről lefelé kommunikálás, ezt azért a mai elemzők nem szokták kiemelni.

A Hír Tv egyik központi üzenete volt a felvezetésben, hogy Orbán Viktor rendszeresen előre látja, hogy mi fog történni. Bevágtak korábbi beszédrészleteket, ami aztán bekövetkezett. A felvezetés jól illeszkedett a mostani Orbán beszédhez, melynek szintén volt egy jövőre vonatkozó jóslata. Ez vagy véletlen egybeesés volt, vagy előre átbeszélt, de minden esetre a mostani jövőkép bekövetkeztét alátámasztotta. (Pl. a mi energiapolitikánk a nyerő, a nagyokkal játszunk egy csapatban, tehát a jövő is a miénk.)

2.       (Orbán Viktoron kívül a többi felszólaló.) Kövér László Oroszország elleni szankciók öngóljáról beszélt. Amerika-ellenes megállapításait és azt, hogy az Eu felszámolja magát valószínűleg mindenki sokat hallotta már. Kocsis Máté szerint a Párbeszéd, a Momentum és a DK dollárokért árul el magyar érdekeket. Ez nem más, mint hergelés a szuverenitás törvény bevezetése előtt, komoly kampány épül a gondolatra. Kubatov „Geri és Feri pajtikák”-ról beszélt, de a stílus nem jött be. Nem igazán nevetett a közönség se Kövér, se Kubatov, se más viccein. Feloldódás és lelkesedés – ami egy ilyen kongresszus funkciója – csak a miniszterelnök beszédének második felében alakult ki, mindaddig a speakerek (Varga Judit és Szita Károly) próbálták lelkesítve felkonferálni a szereplőket. Ez olyan volt, mintha én a családban a lányomat dicsérném a fiam előtt (vagy fordítva), miközben úgyis ismerik egymást. A teljesség igénye nélkül, csak hogy lássuk miért szenvedés egy ilyet végighallgatni: Kósa a migrációt tárgyalta, Németh Szilárd továbbra is rezsit csökkent, Gulyás Dobrev Klára bolgár felmenőire célzott, meg a „brüsszel ügynökei” szófordulatot használta, Kövér elsütött egy Grűn zsidó viccet, de inkább megfagyott a levegő, Szijártó elmondta, hogy mi vagyunk a normálisak, Orbán pedig kifejtette, hogy legyőztük Sorost, az Eu gyenge. Beszédének volt egy olyan része, amiből az ellenzék hangharapást csinálva rosszindulatúan belemagyarázhat bármit, mert valóban zavaros mondat volt: Nyugaton mi is zajlik? „terrort támogató utcai zavargások.” De mi az alany? Ki támogat és mit?  

(Orbán Viktor üzenete) Európában be fog következni a jobboldali fordulat, medencében vagyunk, tehát vizünk van rengeteg, érvelt. Víz ugye kell az akkumulátorgyártáshoz. Az energiát megfogni kell, és most következik a vállalkozások és a lakosság becsatlakoztatása, vázolta fel a jövőtervezést. Pontos számokat mondott, hogy mikorra valósul meg a teljes zöld átállás. Erre mondtam én az Info Rádióban, hogy szerintem az energiatárolása nem akkumulátorokban, hanem hidrogénben fog történni a jövőben.

Forrás: www.youtube.com

#Fidesz

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!