Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Miért akasztják ki a környezetüket a borderline-ok?

2023. 04. 19. 07:57

5.5 | - | - | 5.5

Röviden, mert sokan közülük öngyilkosok lesznek. De a Sharp Object c. film főhősnője nem lesz az. Ebből a minden nézői igényt kielégítő minisorozatból kiveszek egy szálat, hogy kifejtsem az elméletemet, mely szerint nem a haragos időszakuk a ludas ebben, hanem épp ellenkezőleg, a békés, nyitott, bűntudatos és odaadó. A szakirodalom szerint pedig a borderline rángat, persze, de miért tud rángatni?

A filmben még rángatás sincs, csak félrelépés, ám a borderline félrelépését egész más dolgok motiválják, mint mondjuk egy fehérmájú szexőrült nő félrelépését. Nem a kaland, nem az élet örömeinek habzsolása, legalábbis a film szerint nem.

Camille Preaker (Amy Adams) megjelenik szülővárosában, ahol egy titokzatos gyilkosság történt, egy kamaszlányt gyilkoltak meg, és aztán a holtestét meg is csonkították. A kisváros retteg. Főhősnőnk mint újságíró jön vissza és ide küldenek egy nagyvárosi fiatal rendőrnyomozót is. Kettejük kapcsolata nagyon szépen, egészségesen, lassan bontakozik ki. Tartózkodásból érdeklődés lesz, abból vonzalom, és a néző tudja, hogy ők egy pár és várja, hogy mikor találnak egymásra, de ez elmarad. Elmarad éspedig azért, mert a kisváros üldöz és kitaszít egy fiút, akiről azt gyanítják tévesen, hogy ő a gyilkos. Amy Adams kikérdezi és noha ebből nem derül ki senki számára még, hogy nem ő a gyilkos, lefekszik vele. Ez csak egyszeri alkalom lett volna, de pechére a rendőrség is rájuk tör és a fiatal detektív infranglantin éri. Nincs köztük dráma, veszekedés, csak hát így a kapcsolatuknak csöndben vége.  

De miért fekszik le a borderline karakter a vélt gyilkossal? – Mert nem az izgalom kedvéért, hanem mert empatikus az emberi szenvedéssel, kitaszítottsággal. Ha valaki tudja, milyen az szenvedni, akkor az ő. Sőt, nem is kell, hogy a másik szenvedjen, egyszerűen csak megnyílik annak számára, akivel azonosul, és a borderline azonosul. Csak egy pillanatig teszi, nincs ennek jelentősége, mert azután leválik. Ezt a borderline nők úgy fogalmazzák meg, hogy könnyen szerelembe esnek. Megdöbbentő a számomra, hogy a színészek és a szerző, mintha nem is tudnák, hogy a borderline személyiségzavart ábrázolják, legalábbis a beszélgetésükben pusztán családtörténetről, bántalmazó anyáról (az meg münchausen-szindrómás, ezt emlegetik is), és női önagresszióról van szó.

De fussunk neki mégegyszer az alapkérdésnek. Miért akasztják ki a környezetüket a borderline-ok? Olvastam egy naplót, egy borderline fiatal lány naplóját. Azóta sajnos öngyilkos lett. A szüleit rendszeresen kiakasztotta. Dührohamai voltak, amit sem ő, sem a szülei nem tudtak kezelni. (Amy Adams karakterének a filmben nem voltak dührohamai!) A naplóból kiderült, hogy a lánynak roppant büntudata volt, nem csak emiatt, hanem amiatt is, hogy amikor vagdosta magát és a hegeket meglátták a szülei, mennyire megijesztette őket. Itt az azonosulás a szülőkkel, az ő aggodalmaikkal és érzéseikkel történt.

Szakadjunk most el a filmtől és nem tudom sejthető-e már mit akarok mondani: a szülő is érzi, hogy a borderline gyereke néha vele és mélyen azonosul. A szülő megtapasztalja a gyereke nyitottságát, befogadókészségét az ő irányába is. A dührohamra a szülő is távolítással reagál. Ha mindig csak dührohammal találkozna, akkor fel tudna húzni egy falat, és tudomásul tudná venni, hogy a gyereke sérült, nem azt az életet fogja élni, amit más, ilyenformán egy új gyerekre tenne szert, új vágyakkal és tervekkel. Az autisták szülei kábé ezen mennek keresztül. Ám egy borderline-nál újra és újra előjön a másik érzékenysége és intelligenciája. Ha aztán öngyilkos lesz, a szülők nem a dührohamaira fognak emlékezni, hanem a másik énjére, és arra, ami kivételes volt benne, az azonosulás készségére, és ami mégis veszendőbe ment.

Két esetelemzésem itt ér össze. Az Amy Adams által játszott nő megcsalása és a naplót író történetben a feltételezésem szerinti szülők fájdalma.

Amy Adams egyébként azt mondja a fentebb belinkelet interjúban, hogy ha 10 évvel korábban kellett volna eljátszania ezt a karaktert, valószínűleg sérült volna. Fantasztikusat alakít, én adtam volna neki egy Golden Globe-ot.

Forrás: www.imdb.com

#borderline

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!