Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

HáttérHATALOM

2023. 02. 24. 11:09

7 | - | 7 | 7

E konferencia is arról szól és valamelyik Eu-s politikus részéről is elhangzott a napokban az a megállapítás, hogy vannak akik sokat beszélnek a háttérhatalomról, ám az oroszok valóban meg is valósították.

Picit cizellálnám a tételt és magyar oldalról elemezném. A nyugati világ, és főként az USA innovációja volt, hogy katonai erő helyett NGO-kon keresztül terjessze a demokráciát, ami neki jó, mert gazdaságilag is jobb egy jogbiztonsággal rendelkező országgal üzletelni, mint egy olyannal, ahol bármikor kisajátítható a külföldi tőke. Ráadásul a belső fejlődés is korlátozta az országon belüli korrupciót, ezt nemzetközi szerződésekkel kiterjesztették, azaz egy amerikai vállalkozó akkor is büntethető, ha nem amerikai partnert fizet le, hanem mondjuk egy magyart. (Nem véletlen volt a Vida Ildikó ügy és nem véletlen léptünk ki az OGP-ből, de ezen esetek összefüggésébe most nem mennék bele.)

Látjuk, ugyanez a mechanizmus megy végbe az Eu és Katar esetében is. Nem lehetnek Katarral sem korruptak a nyugati politikusok. A második világháború után ez még nem így nézett ki. A hazaárulást persze ismerték, de az dicsőségnek számított, ha valaki lefizetett egy diktátort, hogy aztán a diktátor népét a Nyugat kifoszthassa, immár nem gyarmati, hanem piaci eszközökkel. Nyugaton azzal versenyeztek egymással, hogy ki tud jobb piacot szerezni az arab világban, vagy jobban kifosztani lefizetésekkel Kelet-Európát. (Ld. Borvendég Zsuzsa kutatásait.) Ha etikailag nézzük ezt a korszakot, a Nyugat meglehetősen romlott volt, hívhatjuk persze ezt reálpolitikának is.

A 2000-es évek óta azonban valami megváltozott. A diktatúrák finomabb megdöntési kísérletei (pl. Arab Tavasz) új módszere az NGO-s beépülés lett. Nálunk csak egy ismert, a Soros-hálózat, úgy hogy utaljunk akkor rájuk. A Soros hálózat ideológiai terjeszkedésre és demokrácia terjesztésre tört. (Ennek részleteit, és a rá való reakciókat egy tanulmányban megpróbáltam megírni. Jelzem a tanulmány elérte minden oldal elismerését.) Oroszország eközben szintén innovációt hajtott végre, de a Nyugattal szemben nem állt le a beépített húsvér kémek szétszórásával. Innovációja pedig a fake news lett, pontosabban a propaganda hagyományos médiumokról az internetre való átvitele. A propagandacél többek közt Európa szétbomlasztása, meggyengítése. Ehhez mindenféle titkosszolgálati és imperialista eszközt felhasználtak. A világ ilyen szempontból legizzóbb pontja Ukrajna lett. Sokan nem értik miért keményedett be az ukrán nacionalizmus, miért váltották le az orosz szimpatizáns katonai vezetőket stb. De hát ők mind beépített ügynökök is lehettek. Az oroszok nem csak titkosszolgálati eszközökkel, de imperialista módon is terjeszkedtek. Ennek látványos példája Paks II. Sajnos ebbe a csapdába besétáltunk, és ne legyen senkinek illúziója, besétált volna Gyurcsány politikai közössége is. Mindeközben Oroszország átalakult, kissé kínaisodott, abban az értelemben, hogy az orosz nagy cégek mögött – mondjuk így az egyszerűség kedvéért – Putyin állt. Itt is lehet finomítani, mert Kína nyilván a végpont, ott talán nincs is olyan globális cég, ami ne állami érdeket szolgálna. Oroszországban viszont azok az emberek esnek ki az erkélyről, akik még nem álltak be a sorba, ami azt jelzi, hogy még nem teljesen központi irányítású.

Európában korrupciós eszközökkel az oroszok minden szélsőjobb szervezetébe is beépültek. Nagyon érdekes, ahogy például Gyöngyösi Márton mára ennek az orosz háttérhatalomnak az egyik legerősebb kritikusa. Nyilván belülről is látott egy-két dolgot. Ezzel szemben a Mi Hazánk-tól Toroczkai László a gazdasági nyugati háttérhatalom legaktívabb támadója. De a hazai politikai elemzéshez nem értek, nem kutatom, ezért ebbe se szeretnék belemenni. Ellenben a nyugati NGO-kra való autokratikus (illiberális) államok rekaciója érdekelt. Erről is szólt a fentebb már behivatkozott tanulmányom. Ez egy madártávlatos, kevésbé provinciális nézőpont.

Lehet, hogy igaza van az Eu-s diplomatának, hogy az oroszok kiépítették a globális háttérhatalmukat. Ha igen, a világtörténelemben először fordult elő ilyesmi, mert bár voltak próbálkozások, titkos vallási közösségek, pl. szabadkőmüvesség, de ezeket mindig felülírták a helyi hatalmi küzdelmek.

Forrás: ecrgroup.eu

#háttérhatalom

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!