Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Mona Lisa kiismerhetetlen mosolya

2023. 01. 30. 16:02

5.8 | - | - | 5.8

Vajon mire gondolhat Mona Lisa, teszi fel a kérdést Freud és széttárja a kezét, mondván, a nő, hogy mit akar rejtély. Nem így Ryen és Jetha, kiknek könyvében azt olvasni, hogy ők megfejtették a titkot. 

Van néhány teljesen új szexuálpszichológiai adat, melyet érdemes lejegyeznem. A férfiaktól, mikor azt kérdezték, hogy hány szexuális partnerük volt, a válasz független volt a szituációtól, viszont a 25 éves lányok átlagosan 2,6-ról számoltak be, ha azt hitték vallomásuk nyilvános, 3,4-ről, ha azt hitték anonim, és 4,4-ről, ha hazugságvizsgáló gép volt rajtuk. (Fisher és Alexander vizsgálata, In: Ryan-Jetha 2017. 365.o.) Egy másik vizsgálatból az derült ki, hogy a nők szexuális képlékenysége sokkal szélesebb, mint a férfiaké. Legalábbis, a magukat heteroknak valló nőké. A leszbikus nők csak a nőkre gerjednek, ahogy a homoszexuális férfiak csak a férfiakra. Viszont a hetero férfiak csak a nőkre, míg a magukat hetero nőknek vallók sokféle szexuális tartalmú képre reagáltak. Igaz, az agyuk megfelelő része reagált, miközben ők azt vallották, hitték, hogy ez nem izgatja őket. De önbevallás alapján is sokkal több a biszexuális nő, mint férfi. (A minden férfi rejtett homoszexuális tétel azért dőlt meg, mert a fejre csatolt elektródák nem hazudnak.)

A női nagyobb „plaszticitásról” még egy következtetést levonnék: A nők – amennyiben szexuális izgalomba kerülnek – sokkal többféle típust el tudnak fogadni szexuális partnerként. A férfiak sokkal inkább a számukra vonzó típushoz vonzódnak. Ez élesen szemben áll a hagyományos elképzeléssel, mely szerint a férfiak válogatás nélküli szexgépek, míg a nők válogatósak. Persze ettől még igaz, hogy a férfi mennyiség-, a nő meg minőségcentrikus, de gondoljunk csak arra, hogy a nők képesek vonzónak találni egy ördögnél alig szebb férfit, vagy egy náluk jóval idősebbet, míg a férfiak nem.

A plaszticitás-elmélet sokat árnyal a hagyományos nőkről alkotott sztereotípiáinkon. Az pedig, hogy a nők nem tudják mi van a saját fejükben, megint új hipotézis, eddig azt a kísérletet ismertem, amelyben a férfiak tévesztik össze az izgalmas helyzetet s tulajdonítják a nő rájuk gyakorolt hatásának, noha csak egy függőhídon mentek át egy olyan nővel, akit más körülmények közt észre sem vettek volna. Lány diákjaimnak azt tanácsoltam ez alapján, hogyha meg akarnak fogni egy fiút, vigyék kalandos szituációba. A női plaszticitásról szóló adatok pedig jó hír a fiúk számára, hiszen, ha nem is esetei a lánynak, van esélyük arra, hogy mégis beléjük szeressen. Nem ritka, hogy a nők észre sem veszik először azt a férfit, akit aztán mégis a férjüknek választanak. 

Forrás: www.youtube.com

#szexualitás

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!