Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Vallás és pszichológia

2022. 12. 22. 20:20

7 | - | - | 7

Robert Sapolsky stanfordi tanár, vállaltan ateista. Egy igen érdekes majmok közt történt megfigyelés fűződik a nevéhez, az tette világhírűvé (az agresszív többieket inzultáló alfahímek véletlen mérgezésben elpusztultak, ám az addig együttműködő békés hímek és nőstények közül nem vált ki újabb abuzáló társaság, hanem megmaradt a békés egyensúly), de most nem a Serengetiben a páviánokkal töltött könyvéről szeretnénk beszélni, hanem egy pszichológia és vallás előadásának alapgondolatai ragadták meg a fantáziánk.

Szerinte a skizoid típusú agy teszi állandóvá, hogy nem csak ufóhívők, de vallási vezetők is állandóan kitermelődnek egy társadalomban. A sámánokat hozza példának, és azt is kiemeli, hogy meghatározott helyen és időben lehet csak sámánkodni, tehát van egy társadalmi kontroll, ám a megfelelő környezetben ez a típus igen megbecsült.

A másik, a kényszeres betegségben szenvedők (Obsessive-Compulsive-Disorder), akik szintén megfelelő környezetben szorongásaikat közösségben napi vallásos rituálékban, pl. mantrákban vezethetik le. Keveset, sőt szinte semmit sem beszél arról, hogy a személyiségfejlődés viszont egy magasabb, nem patológiás szinten épp hogy ezekbe az irányokba fejlődik. Wilber ír erről világosan. 

Forrás: www.youtube.com

#Sapolsky

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!