Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Ez a világ legfontosabb hivatása

2022. 12. 09. 12:49

8.3 | - | 8.7 | 8.5

Bezárhatják az iskolákat a tanárok sztrájkok idején. Nem rúgnak ki valakit, ha elmondja a véleményét. A tanári hivatás a világon a legjobb, és nagy a túljelentkezés a tanár szakokra. Ezzel van ellenpontozva a filmben hazai diákmondat, mely szerint „nem vagyok lúzer, hogy tanárnak menjek”. Nagyon finoman manipulatív ez a film, de vajon nem mond igazat?

Megdöbbenhetünk azon miképp áll a tanárokhoz az oktatási miniszterük, mit üzen a magyaroknak. Röviden: van moralitása, ezzel szemben nálunk a belügyminiszter kezében az irányítás és kalapáccsal próbál rendet tenni.

Van Mo-n egy cinikus elképzelés arról, hogy a politika semmi más, mint valami machiavellista játszma és hogy mindenütt az. (Ld. még Luhmann hatalomba jutni/ellenzékbe menni.) Erre itt ez az interjú, ami arról szól, hogy másképp is lehet. Végtelenül elszomorító lesz a tükör, melybe így belenézhetünk.

Nem a finn oktatást ismerjük meg (ingyen a kaja, önkori fizeti a tanszereket, laptopot, jó a minősége a tornateremnek, egyforma a színvonal minden iskolában, nem lehet üzemeltetni büfét, nincs alapítványi suli sehol), ezek alapján az oktatási módszerról valóban nem tudunk meg többet, de a finn kultúráról és politikáról annál többet. A versengő és annak etikátlan és barbár szemléletű (mindenki annyit ér amennyije van) szemben a képünkbe vágja a film az együttműködő kultúrát (senkit sem hagyhatunk az út szélén, mert mi finnek nem vagyunk sokan, a menekülteket is integrálni kell, mert a világ globális és hol lehet a legjobban megtanulni a különbözők együtt tevékenykedését, ha nem épp az iskolában).

Forrás: www.youtube.com

#finnoktatás

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!