Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A Fideszes szavazatszámlálóknak is volt kulturális sokkja?

2022. 04. 15. 23:45

7.3 | - | - | 7.3

Aki megnézi ezeket az interjúkat rácsodálkozhat a válaszolók kifinomultságára és kulturális sokkjára. Ám ha valaki készítene interjúkat a vidéki helyi szavazatszámlálókkal, alighanem a találkozás számukra is kulturális sokkal járhatott. Ezt azonban nem valószínű, hogy megcsinálja valaki.


Két markáns értékrend találkozott. Az egyik csak a biztonságáért, a szükségletei kielégítéséért retteg és a világképe is az, hogy az emberek a pénz körül forognak, megvásárolhatók, nem autonómok, nem függetlenek, kiszolgáltatottak. A másik társaság pedig olyannak látja magát és az embereket is, hogy értékvezéreltek. El kell fogadni más emberek értékeit is, akik másra szavaznak azok nem ellenségek, több hasonlóság van velük, mint különbség. Amikor az anyagi-érétk motivált világ találkozik a szabadság-értékmotiválttal, csak részben alkalmazható a Maslow piramis. Sokan, akik szegények, nem feltétlenül kell anyagiasan motivált legyenek, bár valószínűbben azok és fordítva. Ami itt a különbség, az a polgárosodottság. A vidék és a város dichotómiát érdemes felcserélni polgárosult verzus nem polgárosult dichotómiára.

Budapesten is vannak nem polgárias értékrendszerrel bírók és vidéken is vannak polgárok. Lehet valaki gazdag és nem polgárias, na ő is olyan, aki nem érti, hogy lehetséges, hogy valakinek a sajtószabadság meg a demokrácia fontos, és alig hiszi, hogy fizetés nélkül is hajlandó valaki elmenni szavazatszámláló biztosnak. Erre a magyar nép nagyobb része ma még rácsodálkozik. Ezért feltételezzük, hogy a kulturális sokk alighanem kölcsönös volt, csak a Fidesz szavazóbiztosaival még nem készült mélyinterjú.
#választás

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!