Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Minden második egészségügyi dolgozó, és különösképp a szakdolgozók...

2021. 06. 02. 18:58

8.3 | - | - | 8.3

„A válaszokból adódó helyzet nem rózsás” – fogalmaz a szakszervezet. A 890 válaszadó mindössze 14%-a mondta azt, hogy biztosan ott akar tovább dolgozni, ahol most van, és minden második ember pályaelhagyásra készül. A válaszadók 36%-a még bizonytalan, de megfordult a fejében ez a lehetőség.

Sokan a teljes magyar egészségügynek hátat fordítanának számos okból, de leginkább a bérfeszültség, az alacsony, illetve romló bér, a kimerültség és a túl hosszú munkaidő áll a távozási szándékok mögött. Sokan a magánegészségügybe, vagy külföldre készülnek:

vannak, akiket már semmiképpen nem lehetne visszatartani, azonban a válaszadók kétharmada maradna, ha magasabb bért kapna, illetve ha jobb vezetői bánásmódban lenne része a továbbiakban

– olvasható a szakszervezet összegzésében, amit az Országos Kórházi Főigazgatóságnak is megküldtek.

A járványkezelés okozta nyomáson túl a márciusban bevezetett új egészségügyi szolgálati törvény is rányomja bélyegét az egészségügyi dolgozók hangulatára: szakmai szervezetek már többször úgy véleményezték az új egészségügyi törvényt, hogy az annak keretében történt orvosi béremelés csak egy szűk körben, és ott is ellentmondásosan javított a helyzeten, a többi dolgozónak viszont nem jutott belőle, sőt, sok helyen csak egyre nagyobb terhelés hárul rájuk, miközben a munkavállalói jogaik is csorbulnak. A FESZ szerint nagyon kevés azoknak a száma, akik maradéktalanul elégedettek lennének az új egészségügyi törvénnyel, még az orvosok között is.

Emlékezetes, hogy az új jogviszony elfogadásának március 1-jei határideje előtt – sokan az utolsó pillanatig kivárva – több mint ötezer egészségügyi dolgozó mondott fel, a szakszervezetek szerint azonban a veszélyhelyzet után újabb felmondási hullám jöhet. Mint arról beszámoltunk, az elégedetlen dolgozóknak őszig mindenképp várniuk kell a távozással, a kormány ugyanis – a szakszervezet kifejezett kérése ellenére – a veszélyhelyzettel együtt a felmondási is meghosszabbította az egészségügyben.

Szöveges cikk forrása: https://merce.hu/2021/05/30/minden-masodik-egeszsegugyi-dolgozo-palyaelhagyasra-keszul-egy-szakszervezeti-felmeres-szerint/

Forrás: www.atv.hu

#szakdolgozók

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!