Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Templomokat rombolnak le Nyugat-Európában

2020. 08. 16. 19:17

5.5 | - | - | 5.5

Bár van, hogy megtartják az épületeket, funkciójuk átalakul: üzletközpont, edzőterem vagy lakóház lesz a katedrálisokból. Eközben Közép-Európában egyre nagyobb hangsúlyt kap a keresztény örökség védelme - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Két templom és egy kápolna is veszélybe került a németországi Erkelenz közelében, ahol egy felszíni szénbánya terjeszkedése miatt lebonthatják az épületeket. A helyiek petíciót és plakátkampányt indítottak, hiszen a bánya nem csak a templomokat, hanem a települést is veszélyezteti.

2018-ban a nem messze fekvő Immerath évszázados templomát rombolták le szintén a szénbányászat érdekében. A Szent Lambert-bazilikát, Immerath kéttornyú, neoromán stílusú dómját 1888 és 1891 között építették. Az utolsó szentmisét 2013-ban, a templom felszentelése után 123 évvel tartották. A templomot 2014 áprilisában átadták a külszíni barnaszénfejtést végző cégnek, majd – évekig tartó tiltakozó akciók ellenére – 2018. január 8-án munkagépekkel megkezdték és két nap alatt befejezték a lebontását.

/..../

Forrás: www.origo.hu

#templom

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!