Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Nincs remény - közvélemény-kutatás

borito_kep

2023. 10. 19. 12:34

6.2 | - | - | 6.2

Lejátszás

A jelentés letölthető innen: globsec.org 

Két észrevételt szeretnék tenni. Az első, hogy a Kína mint partner mennyire fontos helyett jó volna egy "kik a magyarok legjobb barátai" kérdéskiegészítés. A '70-es években a szovjetek voltak az élen, de tudjuk, hogy a látens közvélemény a lengyeleket vagy a finneket nevezte volna meg, semmi esetre sem a szovjeteket. E mögött politikai kényszer volt, a nyilvánosság megerőszakolása. Most, ha a kínaiak vagy az oroszok, ha elől szerepelnének, annak nem a félelem volna az oka, hanem a propaganda sikere.

A másik talán fontosabb. Volt egy észrevétel a közönség soraiból, mely szerint egy csepeli melóssal régen készült beszélgetés kapcsán a hozzászóló emléke, hogy a melós még nyugdíjas korában is haragudott az amerikaiakra, mert a második világháborúban lebombázták Csepelt. A magyarok inkonzisztenciáinak sorába tartozott az észrevétel, hogy zavarosak az attitűdjeink, az identitásunk. Ehhez tenném hozzá, hogy ennek az identitászavarosságnak a forgatókönyve mindig u.az a pszichológiai mechanizmus:

Az elitünk elkövet egy hibát, mire a környezet büntet, mire mi haragba kerülünk a környezettel. Horthy hadat üzen az USÁ-nak, mire lebombázzák az ipari létesítményeinket, mire a melós megharagszik amerikára. (A bombázás előtt volt az angolszászokkal egy titkos paktumunk, mely szerint átrepülhetnek felettünk Ausztria felé, mi nem lőjük a repülőiket, ők nem bombázzák Budapestet. Aztán miután a németek bevonultak, az ipari létesímtényeink a náci hadigépezet szolgálatába állt, hát persze, hogy ezeket lebombázták.)

Orbán Viktor nekimegy Brüsszelnek, mert saját autokratikus hatalmának biztosítását keletről tudja megtámogatni, mire Brüsszel nem küld pénzt, mire a nép megharagszik a Nyugatra. Ismerős forgatókönyvnek kéne lennie ennek. Ezért is beszéltem a tudósításban arról, hogy a magyar társadalom nem látja, hogy a kormánya mit csinál, és hogy az hová vezet, noha láthatná.


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!