Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Február 28. szerződés aláírás előtti állapotok

borito_kep

2021. 02. 25. 06:10

8.3 | - | - | 8.3

Lejátszás

Meghallgatom az eredeti oldalon

Debrecenben és Nyíregyházán álltak ki a kórházak traumatológiai és kézsebészeti osztályán dolgozók a jogaikért. Egységesen, közösen. Szomorú, hogy így kell kikényszeríteni a kormánnyal való tárgyalásokat – véli Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Az előzmények: márciusig új szerződést kell kötniük az egészségügyben dolgozóknak. Már ősszel jelezte több szakmai szervezet, hogy az alkalmazottak jó része nem fogja aláírni az új szerződést, inkább távozik az állami ellátásból, sőt még az országból is. A járvány kellős közepén is. Ugyanis elképesztő hatásaik lesznek az új szerződéseknek. Valaki egy vasárnap éjszakai ügyeletben kevesebbet fog keresni, mint hétköznap, normális munkaidőben. Egy orvos, gyógyszerész, pszichológus kap béremelést, de egy mentőtiszt, egy gyógytornász már nem. Ez hihetetlen bérfeszültséget kelt olyan emberek között, akik együtt dolgoznak naponta. És az intézmény vezetője nem tehet semmit, mert nincs joga.

Aztán vannak az "apróbb" hibák. Tóth Judit Mária szerint az új szerződésekben hemzsegnek a hibák. Dátumok, beosztások nem stimmelnek. Helyben kell aláírniuk a dolgozóknak a papírt, miközben joguk lenne hazavinni, nyugodtan átolvasni, ügyvédnek, vagy más szakembernek megmutatni, és azután dönteni az aláírásról.

A szakszervezet alelnöke szerint új törvényt kellene hozni. Nem ezt foltozgatni, ahogy óráról órára teszik. Március 1-jén kiderül, hogyan látják a helyzetet az egészségügyi dolgozók. Mennyien maradnak.


#szerződés

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!