Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Empátia van, empátia nincs

borito_kep

2024. 10. 17. 08:42

5.2 | - | - | 5.2

Az empátia két síkon valósul meg, az egyik emócionális, a másik kognitív. Az emócionálisat a tükörneuronok hozzák létre, amikor a másik például fél, lemásoljuk a másik reakcióit, ami pedig ugyan azokat az érzelmeket váltja ki bennünk. A kognitív során megértjük a félelme okát, és azzal azonosulunk.

A súlyos nárcisztikusokból hiányzik az empátia emócionális alapja. A pszichopatáknál nem tudni, de valószínű rosszabb a helyzet, ők dekódolják, de élvezik a másik szenvedését. A borderline-ok empatikussága nagyon különös, hol csúcsra jár, hol megszűnik.

Vegyük azt a szituációt, amikor egy borderline nő találkozik egy riválissal, és ugyan az a férfi tetszik nekik. A borderline féltékenységi, haragos üzeneteket küld a rivális nőnek, és ha a szituáció egy háromszögben zajlik, tehát az adott férfi is jelen van, a férfire történő pillantása szeretetteljes, azaz ha ránéz, megpihen rajta a tekintete. Míg tehát a másik nő felé villogó éles pillantásokat vet, a férfi felé lágyakat. A másik nő veszi a jeleket és megvonja a vállát, nyugtat, ezzel adva tudtára mindenkinek, hogy a maga részéről kivonul a helyzetből. Ha egy nappal később megkérdezik a borderline nőt, hogy akarja-e a férfit, lehet azt fogja mondani, hogy valójában nem érdekli. És nem hazudik, vagy megjátssza magát, az egyik pillanatban, a rivalizáló helyzetben valóban azt kívánta, hogy a másik nő mondjon le róla, a másik helyzetben valóban elveszítette az érdeklődését a férfi iránt.

Az ilyen váltások megmagyarázhatatlanok a nem-borderlin-ok számára, és összezavarja őket, mert a nem borderline-ok érzelmei stabilak, a borderline-ok viszont nem stabilak, és azért nem azok, mert az empátiájuk sem az. Amikor ráhangolódás történik a partnerre, akkor elfogadja a fenti példában a férfi vágyát, és birtokolni is akarja, amikor viszont nem tud vagy nem akar odafigyelni rá, akkor a másik idegenné válik a számára és közömbössé, következésképp bárki másnak is odaadná.

A másikra való ráhangolódás megszűnését sok minden okozhatja. Egyszerűen maga a távolság. Nem látja egy ideig. Vagy épp haragszik rá, és ezért nem látja a másikat, ez a hasítás jelensége. Vagy valamilyen paranoiás gondolatmenete van, ami elhidegíti. Ez utóbbi a kognitív terület, és szemben a nárcisztikussal vagy a pszichopatával, a borderline kognitív szinten meggyőzhető, és a kognitív empátia megjelenése azonnal kiváltja az érzelmit is. A következmény megint egy szerelmes turbékoló partner. Gyakran a kognitív munkához nem kell senki, csak az idő, míg ő maga újragondolja a helyzetet, és lecsendesedik a benne dúló harag.

A borderline rángatja a környezetét, írja a szakirodalom. Megpróbáltuk ezt kicsit kibontani, miért is van ez így, hogy néz ki az udvarlás pillanataiban, egy kezdeti ismerkedéses szakaszban. #borderline

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!