Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Zsolt Péter: A ma kalazanciusa Iványi Gábor

borito_kep

2024. 09. 22. 06:32

7 | - | - | 7

Kalazancius a katolikus Piarista Rend alapítója. Az első ingyenes népiskola létrehozója. Ötlete az volt, hogy adományokból ingyen tanít fiúkat, szegény gyerekeket, és nem a korabeli magas műveltséget erőlteti, hanem igazodik e fiúk teljesítőképességéhez, igényeihez.

Nem mindenkinek volt ínyére az, hogy szegény gyerekeket írni-olvasni tanítanak. Féltek attól, hogy így kritikus gondolkodók tömegei jelenhetnek meg a társadalomban.

Azt gondolnánk, őt nem rabosították, mint Iványit, de igen. Az inkvizíció elé is került és csak halála után avatták szentté, és adták vissza munkatársainak a renddel járó kiváltságokat, melyet a piaristák immár a XVII. századtól máig birtokolnak.

Számomra élete vége a legérdekesebb. Amit felépített, azt lerombolták az irígyei. Elvették a jogi státusát is az intézményének, azaz nem lehetett egyházi rend. Ő ezt állítólag úgy reagálta le, hogy Isten adta, Isten elvette. Ebből számomra az az érdekes, hogy lehettek volna más reakciói is, például átkozódhatott volna, az igazságtalanság miatt - ha érték ilyenek, és valószínű - lehetett volna csalódott és teljesen reményvesztett. De talán nem véletlen élt 91 éves koráig. A megkeseredettek hamarabb halnak. A békességét tehát alighanem így is megszerezte.  


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!