Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A bölcsesség hiánya – politológiai elemzés másként

borito_kep

2024. 07. 23. 07:41

5.7 | - | 3.5 | 4.6

A volt miniszterelnök pártja, a Demokratikus Koalíció és szövetségesei sok választót veszítettek a 2024-es Eu-s választásokon. Ezt Gyurcsány a következőképp reagálta le: „Megvizsgáltuk, hogy hibáztunk-e, és úgy találtuk, hogy nem, tehát nem indokolt a távozásom.” Feltételezve, de meg nem engedve tegyük fel, hogy igaza van, és tényleg ők az egyetlen hiteles baloldali szociáldemokrata párt, ők az egyedül tisztességesek, akik kiállnak az elveik mellett, a humanitárius értékek mellett, a Nyugat mellett, ők az egyetlenek, akik áldozatot hoztak az előző évek küzdelmeiben, akik megdolgoztak a sikerért, akik nem zsákbamacskák, akik megfejlődték a neoliberális múltjukat, a többieknek „TESSÉK SORBA ÁLLNI!”.

A bölcsesség abban különbözik a bölcsesség hiányától, hogy akkor is félre tud állni valaki, ha igaza van. A másik eshetőséget már elő sem kell venni, hogy ne ’adj isten valamiben téved. Például az erkölcsi magasabbrendűségben, hisz aligha elképzelhető, hogy mindig egyenes játszmát űztek, például Márki-Zay támogatása elég játszmaszerűnek tűnt, de hát épp ez a politika lényege: játszmák sorozata. Ezért nem érdemes az erkölcsi fölényt hangoztatni, bölcs politikus két dologba nem áll bele, egyrészt az élet-halál kérdésekbe (abortusz, eutanázia), másrészt sosem állítja magáról, hogy sosem hazudott. (Csak jelezzük, hogy Magyar Péter már előrébb van a bölcsesség létrán, mert Gulyás Márton tesztjén átment, az élet-halál témakörre azt mondta, azt társadalmi vitának kell eldöntenie.)

A bölcsesség hiánya szinte ordít Gyurcsány Ferencről, körülbelül úgy viselkedik, mint egy dackorszakban lévő kisgyerek. A „játsszuk le” stratégiai projektje nem más, mint időutazás a személyiségfejlődés egy alacsonyabb állapotába, és nagyon érdekes módon magával rántja az egész pártját. A bölcsesség hiánya ragadós. (Majdnem azt írtam, hogy a hülyeség ragadós.)

Nagyobb összefüggésbe helyezve a jelenlétét és politizálását pedig azt is sokan elmondják, hogy Orbán NER-es rendszere nem volna fenntartható Gyurcsány nélkül. Ez, ha igaz állítás – a magunk részéről valószínűsítjük -, akkor kimondhatjuk, hogy a bölcsesség hiánya az ellenzék oldalán befagyasztja a politikai váltógazdaságot, domináns helyzetet teremt a Fidesz számára, mely így különösebb következmények nélkül hibát hibára tud halmozni, egyre rosszabb helyzetbe taszítva minket magyarokat. A Fidesz oldalán nem a bölcsesség hiányáról, hanem a kereszténység által már megfogalmazott egyik halálos bűnről kell beszélnünk, a mohóságról.   

Max Weber is mondott idevágó dolgokat „A politika mint hivatás” előadásában. Ő is beszélt arról, hogy milyen karakternek kell lennie annak, aki a történelem menetébe beavatkozhat. Gyurcsány beavatkozik a történelem menetébe, Weber se vonná meg tőle a kiemelkedő fontosságát. Weber szerint a politikus legnagyobb bűne a hiúság. Hát innen is megragadható a bölcsesség hiánya. Én inkább egocentrikus világképről, infantilis karakterről beszélnék, de a hiúság is jellemző módon a bölcsesség hiányának jele.

Ha a témában az olvasó többre kíváncsi, interjút adtam még Czene Gábornak a Népszavában.

Fotó: Farbaky Tamás, Népszava

Forrás: nepszava.hu

#Gyurcsány

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!