Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Zsolt Péter elemez – a SLAPP sajátos magyar változata

borito_kep

2024. 06. 18. 07:09

8.3 | - | 9.3 | 8.8

A Strategic Lawsuits Against Public Participation, azaz Közéleti Részvételt Akadályozó Stratégiai Perekben a hatalommal rendelkező él vissza a jogrendszer merevségével, és a pernyerés nélkül szétperli a másik magánéletét, hogy annak elmenjen a kedve a közélettől. Három verzióját különböztetném meg, egy klasszikusat, ez indult Amerikából, egy dél-európait, és egy magyart.

1.     A SLAPP mozaikszó felfedezése is amerikai (1988). Vegyünk egy nagyvállalatot, amelyik egy magánszemélyt rágalmazás miatt beperel, noha a magánszemélynek van igaza. Pl. azt állítja a magánszemély, hogy náluk ha a McDonald’s-nál valaki szakszervezetet akar alakítani, az üzletet inkább bezárják, és a másik sarkon új munkavállalókkal új üzletet nyitnak. Ez egyébként megfigyelhető gyakorlat a cégnél, de ha engem emiatt az állításom miatt beperel a cég, hátralévő életemet egész biztosan tönkre tudja tenni, ha akarja.

2.     A dél-európai gyakorlatban főleg Horvátország és Görögország fertőzöttségét szokták kiemelni. (Az EU-s ajánlás egy meggyilkolt görög újságírónő fiának köszönhetően indult útjára.) Ebben a verzióban újságírók ellen irányuló perek garmadáját találjuk. Nem is a portált üzmeltetőt, a civil szervezetet, vagy a médiát pereli ilyenkor a politikus, hanem a magánszemélyt. Definíciószerűen megint csak akkor beszélhetünk Slapp-ról ebben a variációban is, ha a megírt dolgok igazak, a per célja a leterhelés, a szabad hangok elfojtása.

Természetesen ezeket a pereket utálják a bíróságok, de még a védőügyvédek is. A bíróságok is leterhelődnek, az ügyvéd meg tudja, hogy megnyeri a pert, de akkor is tök primitív az egész folyamat. Nincs benne szakmai kihívás.

3.     A magyar verzió sajátossága lehet – ezt nem tudom még statisztikailag alátámasztani csak logikai kísérletről, hipotézisről van szó -, hogy épp az újságíró slappoztatja a politikust. Bár itt a politikus nem kormánypárti, hanem ellenzéki, az újságíró pedig nem újságíró, hanem propagandista, amiként a civil szervezet sem civil szervezet, ha slappoztatja az ellenzéki politikust, hanem álcivil GONGO.  

Forrás: probono.uni-nke.hu

#slapp

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!