Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Kutyakomédia vagy inkább patológiák csatája?

borito_kep

2024. 06. 13. 10:56

6.8 | - | 9.3 | 8.1

Sokakban felmerülő kérdés, hogy vajon lehetséges-e egyáltalán szembemenni a NER-rel olyan valakinek, akiben nincs nárcisztikusság. Azt gondolom igen, gyakran azok is felveszik a kesztyűt, akik alapvetően introvertáltak és a külvilágot jóindulatúnak tartják, de Magyar Péter nem ilyen, ő extrovertált és a külvilágot veszélyes, rosszindulatú helynek tartja.

A NER lényege is a konteók gyártása, a fenyegetettség érzésének fenntartása és a manipulációhoz való jog felsőbbrendűsége. Amikor a morálisan tisztább nárcisztikus vagy borderline találkozik a NER pökhendi háttérhatalmakra önigazoló módon hivatkozó téveszméivel, patológia találkozik a patológiával. Kétségkívül ez az ütközés nagyobb intenzitást, indulatot és szikrákat csihol, mintha egy liberális demokráciában érett és egészséges személyiségek küzdenének egymással. A borderline az erkölcstelen struktúrában nem rúg labdába, indulatai ugyan megvolnának, de a szélresodródás és az elmenekülés a története. Míg a rendszer részese, addig a legjobb csavar a gépezetben, de aztán kivonul, meghúzza magát. Intelligenciája és bizonytalansága cselekvésképtelenné teszi. Nem így a nárcisztikus. Míg a rendszer részese duzzog, mikor kivonul, támad.

Magyar Péterre sokan tekintenek úgy, mint olyan jelenségre, aki ha egyrészt nem a NER-ből jött volna, másrészt, ha nem volna nárcisztikus, akkor nem volna érdemi kihívó sem. Hordoz számára ez a kettősség előnyt, de nyilván hátrányt is. Előny, hogy nem lekezelhető. És most rátérünk az ATV-ből való kivonulására, mely jól példázza a karakter lényegét.

Bár Rónai Egon megnyilvánulása és „kutyakomédiás” megjegyzése, sőt, csapdaállítása is megmagyarázható, s nem szükséges ehhez Magyar értelmezése, mely szerint Németh Sándor, a tulajdonos megrendelését teljesítette. Rónai és a körülötte lévő ATV-sek joggal gondolhatták azt, hogy megleckéztetik a fiatalembert. Csakhogy egy nárcisztikus embert nem lehet leckéztetni, mert ha a legcsekélyebb mértékben van mire alapoznia, nem fogja tűrni. Márpedig Magyarnak volt mire alapoznia, hiszen a stúdióbeszélgetésre a siker learatása végett ment be. Rónai viszont magánemberként, idősebbként, tapasztaltabbként gondolhatta azt, hogy a fiatalt móresre tanítja, pláne, hogy a bizonyítékok Magyar hazugságára egy piros dossziéban a kezében voltak. Sajnos senki sem figyelmeztette Rónai Egont, hogy egy nárcisztikus embert nem lehet megalázni, mert megköveteli magának a tiszteletet. Zsigerből assszertíven fog viselkedni, és Rónai pillanatok alatt nem egy rutinos érett személyiségű ember szerepébe kerül, hanem egy manipulálóba, és hamarosan neki kell védekeznie, hogy ő maga nem kiszolgáltatott.

Időzzünk még el Magyar Péter személyiségének zavaros világlátásán. A NER-ből jön, ahol az ATV és minden más ellenzéki média megvetendő, mert hazaáruló, mert nem segíti Orbán Viktor terjeszkedését. Innen indul tehát egy fiatalember, az ATV ellenségként való beazonosításából, mely veszélyes, és amelyet a NER a szeme előtt domesztikálni próbálja. A HIT gyülekezete sikerrel neresedik, az ATV-nek pedig Németh Sándor lesz a tulajdonosa, mely felekezetét nyilván érdekből át is kormányozza a Fideszhez. A lánc olyanná válik, hogy rajta keresztül a NER bele tud nyúlni a személyzeti politikába. És persze, hogy egy nárcisztikus karakter azt gondolja, hogy minden róla szól, hogy nincsenek autonóm figurák az ATV-ben, és ha van némi paranoiája – márpedig van, hiszen a Fideszből jön -, akkor Rónai „ajándékát”, mely tényleg csapda volt, hátulról irányítottnak fogja tartani. Voltaképp nem tudni igaza van-e ebben vagy nincs, nem is állítunk többet, mint az ő percepcióját, amelyben viszont nincsenek kétségek. Erre utal az ellentámadása, az ATV vallási vezetőinek felsorolása, mely az ott dolgozók újságírói-független identitását veszélyezteti.  

Itt egy új front nyílik, melyből Magyar Péter megint jobban fog kijönni, mint az ATV. Egyrészt azért, mert a „nem hívtatok” állítás meghazudtolása az egyik serpenyőben sehol sincs ahhoz képest, amit Németh Sándor művelt a saját felekezete vagyonával, s egyáltalán, a vallásszociológusok definíciója alapján a HIT gyülekezete valóban szekta, nem csak metaforikus értelemben, mint Magyar szavazói. A szekták jellemzője, hogy az üdvözülés egyetlen útját ismerik el, és az a saját közösségükbe tartozás. Mindenki más – vélik –, tévúton jár. A világegyházak nem így gondolkodnak. Márpedig a kizárólagosság azt is magával hozza, hogy aki ilyenbe tartozik, az a civil életben sem tud toleráns lenni, és csak a megfelelő pillanatot várja, hogy mást is maga alá gyűrjön. Az autonómiákat a szekták saját szervezetükön belül is felszámolják. Magyar Péter tehát nem alaptalanul aggódik és feltételezi, hogy egy szektával került szembe - mert valóban -, és még az is lehet, jobban látja ennek a rendszernek a lényegét, mint a tapasztalt Rónai Egon.

Politikai küzdelmében pedig Magyar szimbólikusan a szekták ellen indított háborút. A Rogán, majd az Orbán-család és a NER egész logikája ellen, melyben ő maga a hallgatást megszegője, az omerta értékrend felrugója. (Mára a sziciliai maffia is a családot kiterjesztette és a gazdasági törekvéseit családi álcába csomagolja, ám erről csak a belülrőj jöttek tudnak hiteles adatokkal szolgálni.) Olyanok csatlakoznak a Tisza Párt mellé, akik mindenféle szektát le szeretnének bontani, s mint tudjuk tégláról téglára. Magyarország, mint NER-világ sokkal inkább tekinthető elvakult hívek csapdába ejtett alrendszerek és apatikus tehetetlenek gyűjtőhelyének, mint autonóm emberekének. S Magyar Péter minden ellenkező véleménnyel szemben nem a szektásodni akaró tömegeket éri el, hanem az azt lebontani akarókat. Ezért hajtja a malmára a Tisza vizét, ha az ATV-vel szemben a kommunikáció a HIT gyülekezete felé terelődik. A magyar társadalom többségének elborzasztó, ami abban az álegyházban folyik, csak épp nem sokat tud erről. Ha a fókuszba kerül, akár az ATV-t is magával sodorhatja.

Természetesen, ha Németh Sándor Rónai Egonnak olyasmit mondana, hogy Istennek is van parlamentje, és az volt, mikor már összeült (ld. 8.40-nél.) Rónai ezen lehidalna. Ezt bármely világegyházhoz tartozó istenkáromlásnak, a nemvallásosok pedig komplett idiotizmusnak tartanák, így a katolikus szocializáción keresztül ment Magyar Péter is. Van tehát, amiben széles társadalmi konszenzus teremthető Németh Sándor spiritualizmusával szemben, de a történet valószínűleg nem a józanságról fog szólni, hanem arról, hogy ki kit irányít, kinek milyen paranoiája van és ki mibe sodorható-sorolható be. Ezért állítom azt, hogy patológiák küzdenek patológiákkal. #borderline

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!