Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Zsolt Péter: Veszekedő szülők, sérült gyermekek

borito_kep

2024. 03. 28. 10:28

6 | - | - | 6

Interjút adtam a Népszavának, s még nem láttam a Hajdú Péternek adott Varga Judit interjút. Szerencsére nem kellene változtatnom az általam adotton, ami nem jelenti azt, hogy ne alakulna a véleményem. Varga Judit beszámolóját teljesen hitelesnek tartom, ahogy Magyar Péterét is. Csak míg egyikük magánéleti szenvedéseit méltányolom, addig másikuknak a Társadalmi Én lázadását. 


A Chat Gpt ugyan semmit sem tud, de szerencsére anno lecsaptam egy BBC cikkre, és aztán publikáltam is a Szociálpszichológia könyvemben, innen idézek: “Mirjana Markovics anyját a második világháború alatt németek kínozták meg, s így ki is szedtek belőle információkat. /…/a férj kivégeztette ezért az anyát. Milosevics felesége lány korában csak úgy dolgozhatta fel a traumát, ha vagy apja ellen fordul, vagy azonosul apjával. Abból, hogy harcos kommunista lett következtethetünk arra, hogy az azonosulás történt meg.”

Mirjana Markovics-ból később szörnyeteg lett, Miloseviccsel együtt, férjét megtámogatva (?), hergelve (?) közösen vitték bele Szerbiát a háborúba. Milosevicsnek sem volt sokkal jobb a szülői háttere, de azért mégsem egyik szülője végeztette ki a másikat, szerelme pedig Mirjanával egymásba kapaszkodós volt. Két igen sérült ember egymásba kapaszkodása.

 

Miért is jutott mindez eszembe? – Mert Varga Judit és Magyar Péter egymásnak feszülése a nyilvánosságban a gyerekeiknek nagyon sokat árthat. Valamelyikükkel azonosulniuk kell, de legalábbis valószínű, hogy ezt teszik, és döntse el mindenki maga, hogy egy ilyen azonosulásból mikor sülhet ki valami pozitív dolog, bármelyik féllel is történjék. Amikor a szülők egymást nyirják, akkor az generációs következményekkel jár. Miközben az interjút adtam, nekem ez a példa motoszkált a fejemben.

Forrás: nepszava.hu

#MagyarPéter#VargaJudit

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!