Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Az akumulátorgyártás problémái Gödön. A Göd-Ért Egyesület közleménye

borito_kep

2024. 02. 28. 15:52

5 | - | - | 5

Védje meg valóban a polgármester a gödi lakosságot! 


Meghökkenve olvastuk, hogy Göd városa nevében és a gödiek védelme érdekében Kammerer Zoltán rendőrségi feljelentést tett környezetszennyezés vagy rémhírkeltés bűntettének gyanúja miatt.


A feljelentés az Átlátszó hírportálon megjelent öt cikkre hivatkozik, köztük a Samsung-gyár által kibocsátott nagy mennyiségű NMP-ről szóló, hatósági adatokra támaszkodó írásra. De a feljelentés hivatkozik arra a gödi kútvíz-szennyezésről szóló cikkre is, mely a Göd-ÉRT Egyesület által végeztetett, akkreditált vízvizsgálat eredményéről szólt. Mint ismeretes, egyesületünk vizsgálata szerint a gödi kutak vizében kimutatható volt az NMP nevű magzatkárosító hatású, szerves oldószer, melyből a gödi akkumulátorgyárban évente több mint tízezer tonnát használnak fel. 


Egyesületünk polgármester urat az első fogadóóráján felkereste 2023 júniusban, ahol átadtuk beszámolónkat tevékenységünkről, és felajánlottuk, hogy egy nagyobb lélegzetű megbeszélésen ismertetjük az általunk eddig feltárt problémákat és javaslatainkat. Bár ígéretet kaptunk, időpontot végül sajnos nem. 


Ezért ezúton tájékoztatjuk a polgármester urat, hogy a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület a vízszennyezés miatt már tett rendőrségi feljelentést. A vízügyi és a környezetvédelmi hatóság ugyanis a szennyezés ügyében nem végzett tényfeltáró vizsgálatot, többek közt arra hivatkozva, hogy az NMP-szennyezés eredete nem tisztázott. A rendőrség azonban egy év után megszüntette a nyomozást, azt állítva, hogy nem történt bűncselekmény. A döntés miatt az ügyészséghez fordultunk, amely hatályon kívül helyezte a rendőrségi végzést és a nyomozás folytatásáról rendelkezett. Ugyanakkor kimondta, hogy az NMP-szennyezés ügyét a Samsung-gyár ügyében elrendelt, teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatnak kell tisztáznia.


A környezetvédelmi felülvizsgálat során azonban szintén nem történtek teljes körű hatósági vizsgálatok, és a Samsung SDI által benyújtott adatokra alapozva a kormányhivatal tíz évre szóló környezethasználati engedélyt adott a gyár további működéséhez.


A Göd-ÉRT Egyesület a kiadott engedélyt bíróságon támadta meg. A környezetvédelmi hatóság ugyanis számos hazai és európai környezetvédelmi jogszabályt megsértve hozott felelőtlen döntést, biztosítva ezzel a zajszennyező, környezetterhelő üzem további működését. 


Mindezeket Kammerer Zoltán maga is tudná, ha személyesen vette volna fel a kapcsolatot a Göd-ÉRT Egyesülettel. Ez esetben egyesületünk segítséget tudott volna nyújtani abban, hogy a polgármester úr valóban hatékony lépéseket tegyen az ügy tisztázása érdekében; segítségünket természetesen továbbra is felajánljuk az ügyben.  


Ha a polgármester úr a gödieket szeretné megvédeni, akkor nem a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalma ügyében kellene rendőrségi feljelentést tennie. Ehelyett jogászok és környezetvédelmi szakértők véleményére, adataira támaszkodva a gyár környezetterhelő, zajszennyező működése ügyében kellene lépéseket tennie. Valamint szükséges lenne szorgalmaznia a gyár és a város közötti területen az egyesületünk által 5 éve minden lehetséges fórumon kért véderdőt, a város monitoring-rendszerének kiépítését és a 120 hektáron terjeszkedő felső küszöbértékű veszélyes üzem egészére a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) azonnali kiépítését. 


Meggyőződésünk az is, hogy a polgármesternek és az önkormányzatnak csatlakoznia kellene a Göd-ÉRT Egyesület által indított perhez, vagy önállóan bírósági eljárást kellene kezdeményeznie a kiadott engedély ügyében. 


Véleményünk szerint a polgármesternek felelős városvezetőként ez volna a feladata és kötelessége, amennyiben valóban a lakosság egészségének és biztonságának megvédése a célja.       


Szegedi Ákos elnök

Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület


Göd, 2024. február 27.


#Göd

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!