Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Novák Katalin kisujjában több erő van, mint az egész baloldalban

borito_kep

2024. 02. 18. 08:24

6.7 | - | - | 6.7

A mondat, hogy Novák Katalin és Varga Judit kisujjában is több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve igaz is meg túlzás is természetesen ezt mindenki tudja.

1.       Ha én Fidesz maghallgató vagyok, nagyon örülök ennek a mondatnak, mert a kognitív disszonanciámat csökkenti, a tegnap még szeretett asszonyok most is szerethetők maradnak.

2.       Ha én Fideszes szavazó vagyok, örülök, hogy a másik csoporthoz képest még így is felül pozícionálhatom magam.

3.       Ha én Novák Katalin vagyok, tulajdonképpen ezzel a mondattal megvásárolták a hallgatásomat. Nem taszítottak ki a fideszközösségből, méltóságomat is visszakaptam. Ha ezek után mégis elkezdenék beszélni – ami Orbán Viktor rémálma – hálátlannak tűnnék, aki belepiszkít a saját fészkébe. Varga Juditot már kevesebb méltatás érte, ő inkább csak a hagyományokat követő aláíró, Balog neve pedig el sem hangzott. Velük kapcsolatban még a Rogán-gépezetnek át kell gondolnia a stratégiát, de Novákot kipipálhatják.

4.       Ha feminista vagyok szintén örülök, mert két nő kisujjáról van szó. (Emlékezetes talán még James Bond kisujja, ott a férfinak, miután szétverték a nemiszervét marad meg ez a testrész, amit egy nő értékel ekképp.)

A szociálpszichológia úgy nevezi a fentebbi technikát, hogy vakcsoportképzés. Mert természetesen fideszesek vagyunk, meg természetesen nők vagyunk, de természetesen nem releváns, hogy nők vagyunk egy pedofilkérdésben, meg az sem, hogy fideszesek, ám a beszédírónak szűkítenie kell a kereteket, másképp a kormánynak bocsánatot kellett volna kérnie. A kommunikáció nem a tisztességességről szól, bár szólhatna néha arról is, nincs kőbe vésve az ellenkezője, sőt, a válságkommunikációs szakirodalom etikai tartalmakban hisz.

A vakcsoportképzés antitézise az, ha feltesszük a kérdést, valóban minden baloldali vezető férfi-e, s lám kiderülhet, hogy voltaképpen a baloldalt több a nőpolitikus, mint a fidesznél, sőt, hogy általában a nők viszik a táblát. A baloldali nőpolitikusok komoly ellenszélben dolgoznak, míg a két jobboldali azért távozott, mert lebukott, és ha így nézzük ez már nem is akkora teljesítmény és semmi köze sincs a nemiséghez. Korábban viszont uszítottak Brüsszel ellen (Varga) illetve a családpolitikát összekeverték a homofóbiával. A vakcsoportképzés antitézise az, ha feltesszük magunkban a kérdést, én valóban csak nő vagyok, illetve, hogy valóban az identitásom nem terjed túl a fideszességen, nincsenek nemfideszes rokonaim, barátaim, kollégáim, akikkel amúgy tudok közös célokat találni.

A vakcsoportkézés manipuláció, és a szociálpszichológiából mindig azt tanuljuk meg, hogy ne manipulálhassanak minket. Szerettem ezt tanítani, amíg hagyták.  #vakcsoport

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!