Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Idősödés

borito_kep

2024. 01. 02. 11:11

6.7 | - | - | 6.7

Azt tapasztalom a civil világban, hogy többen megtalálják hasznosságukat a civil mozgalmakban idősek, mint régen. Az aktivitásnak egy lehetséges megjelenése ez. A ma idősei aktívabbak, tenni akarnak. Pl. a civil akkumulátor-ellenes küzdelmekben az élvonalban a fiatal kisgyermekes családanyák vannak, de rögtön a második vonalban a nyugdíjas aktív civilek.

Az idősödés fejben dől el, s érdemes kitekinteni a pszichológia felismeréseire. Az egyik ilyen megválaszolt kérdés, hogy hogy csinálják az idősebb emberek, hogy a stresszt jobban kezelik, kevésbé szorongók. A válasz, hogy az elvárásszintet másutt állítják be. A legszorongóbb kategória egyébként a kora huszonéves lányoké, a 60 felettiek jóval kiegyensúlyozottabbak.

A pszichológiai hozzáállás már a 80-as évek végétől változást mutatott. Előtte, ha egy depressziós idős emberrel találkozott egy pszichológus nem gondolta azt, hogy bármiféle feladata volna, hiszen ez természetes életkori következmény. Ma nem ezt gondolják.

A kommunikációkutatásokból ismerjük a bébibeszéd-elméletet. E szerint ha egy idős ember hagyja, hogy úgy beszéljenek vele, mint egy kisgyerekkel, gügyögjenek vele, bácsizzák, nénizzék, öreganyózzák stb., akkor hamarabb meg is hal.

Még pszichológia, hogy a személyiségfejlődés nem áll le egyik életkorban sem. De mindig más kérdések merülnek fel. A szociálpszichológia tankönyvemben, melyet igen fiatalon írtam, külön foglalkoztam az un. narratív szakasszal, melyet az idős kor szakaszaként írtam le. A most megjelenés alatt lévő trénerkönyvben leírom milyen gyakorlati feladatot adtam a diákjaimnak a szocializáció órán. A lényege, hogy kaptak 15 percet, hogy leírják mit fognak csinálni, amikor nyugdíjasok lesznek. Ugyanis minden életkori szakaszra készülődünk, tervezünk, csak erre nem. Vannak aztán olyan gyakorlatok, melyekben fiatal és idős egyaránt ugyan azt kell tanulja. Ilyen pl. az állásinterjú helyzet. De visszatérve a témánkhoz. Ma már többet tudok a személyiségfejlődésről, mint a szociálpszichológia tankönyv írásakor, az értelemkeresési szempontok mások a kor előrehaladtával. A mit szerzek szereztem helyett fókuszba a mit adtam, mit adhatok kerül.

S ne gondoljuk azt se, hogy az idős emberek pusztán attól bölcsek, mert idősek. Nagyjából rögzülnek az életkor korábbi szintjén történő elakadások is. (Mostanában készítettem idős emberekkel interjúkat egy projekt miatt és ez úgy mellékesen mint felismerés mellbevágott. Mármint az elakadások.)

Érdemes az antropológiai tudást is becsatornázni, ha többet meg szeretnénk tudni a témáról. Az idősek státusa kulturálisan meghatározott. Van olyan keleti kultúra, ahol az idős férfiak megszabadulván szexuális kötelezettségeiktől, átadják a vagyonukat a családnak és nekivágnak a poros országútnak. Koldusok, csavargók lesznek, de ahol megállnak, ott vendégül látják őket. másutt viszont felküldik a hegyre, hogy meghaljanak, és ne terheljék a többi korosztályt, akik amúgy is küzdenek a szegénységgel.

Nyilván a fogyasztói társadalomnak is ki kell találnia, hogy mit kezdjen egy egyre bővülő népességgel. S az amerikai modell nem feltétlen a legjobb, ahol lakókocsit vesz az idősödő pár és igyekszik élvezni az életet. A hedonizmus helyett lehetnek más, tartalmasabb megoldások is. Ehhez ajánlom a CédrusNet-től Sárközy Erika tanulmányát.

https://www.esely.org/kiadvanyok/2021_2/esely-2021-2-sarkozy-53-71(2).pdf   

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!