Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Karcsika projiciál

borito_kep

2023. 08. 07. 18:42

5.8 | - | 10 | 7.9

- A többiek karaktere egyre homályosabb – panaszkodott Karcsika.

- Valójában Karcsika az amit látsz – feleltem - nem a többiek, hanem te, és csak amiatt homályos, mert a csőröddel összekented a tükröt.

Igen gyakran megesik, hogy amit másokban látni vélünk, az valójában projekció. Önmagunkat vetítjük ki, és nem a másikat látjuk, hanem belőle csak azt, ami ránk jellemző. Vagyis magunkat látjuk. Ha fösvények vagyunk, mindenütt pénzsóvárokat látunk (ld. Moliere A Fösvény), és persze mindenkinek valamennyire számít a pénz, de nem mindenkinek az a legfontosabb. Ha gonoszok vagyunk mindenütt gonoszokat látunk (Shakespeare III. Richard), és senki sem szent, de azért nem mindenki hajlandó megtenni mindent a hatalomért. Ha mi vagyunk Mészáros Lőrinc mindenütt azt hisszük sameszok vannak és mindenki korrumpálható, pedig nem, nem mindenki palizható be és vannak tiszta és intelligens emberek is.

Ahogy telik az idő, telnek az évek, egyre több csalódás ér minket, még a tükröt is összemaszatoljuk. Ami korábban még világos volt, pl. tudtuk amit csinálunk korrupció, az mostanra ügyességnek tűnik, a gonoszság szükségszerűnek, a pénzéhségünk pedig marxista világrendszer-elméletté homályosul. Ideológia által homályosan kezdjük el nézni azt a világot, amibe gyerekként még élesen láttunk mást is, mert más tulajdonságokkal is bírtunk valamikor. (Az etikafilozófus Ancsel Éva szerint eladósodunk bűneinkben.)

De létezik más út is. Némi szerencsével és önismerettel, a rossz tulajdonságainkat meghaladhatjuk, ideológiailag nem bezárkózunk, hanem levetjük és megszabadulunk az egyszerű magyarázatoktól. Amikkel teletömték a fejünket fiatalkorunkban a szüleink, a tanáraink és a divatirányzatok, azaz a korszellem, abból kinövünk. Ha eleve volt bennünk a korszellemmel szembeni ellenállás, és kételkedés, legyünk hálásak, mert akkor jobb családba születtünk és jobb tanáraink voltak.

A projekciók a fejlődés szükségszerű velejárói. És még önmagukban nem személyiségzavarok, de nagyon is eredményezhetik, hogy karaktervonásaink rossz irányba alakuljanak.

A borderline a világot rosszra és jóra hasítva látja, a nárcisztikus pedig csak a saját elképzeléseit tartja rendben lévőnek. A bolondra pedig azt mondjuk, hogy boldond lyukból bolond szél fúj. Karcsika azonban teljesen egészséges, csak a tükör csapja be.

#borderline

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!