Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Házimunka-megosztás és családi élet a 2020-as első Covid-pandémia idején

borito_kep

2023. 05. 19. 12:59

7 | - | - | 7

A hazai közgondolkodás semmit nem változott: a gyermekek és a háztartás ellátása továbbra is a nő feladata, állapította meg egy, a maga nemében egyedülálló kutatás. Herendy Csilla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Bayer Judit, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense, és Zsolt Péter a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója által készített tanulmány rámutatott, hogy a Covid-19 idején a nők bizonyos esetekben még a hagyományos férfimunkák egy részét is kénytelenek voltak elvégezni.


A férfiak esetében növekedett az otthonról végzendő pénzkereső munkával töltött idő, megterhelő volt számukra a családdal való összezártság illetve a gyerekek közelsége. Oktatási intézményen kívül maradásukkal gondozásuk a családokra hárult, ez a családon belül szignifikánsan nagyobb mértékben terhelte az édesanyákat, mint az édesapákat. Ennek egyik feloldását a kutatók a GYES apai igénybevételének lehetőségében látják.

A munkamegosztással való elégedettség a párkapcsolat harmóniájával látszott arányosnak. Az, hogy a megnövekedett terheket hogyan élték meg, elsősorban attól függött, hogy a karantén előtt milyen volt a párok munkamegosztása és viszonya. Ugyanakkor a karantén a városiak számára hozott több változást. A teljes tanulmány 
itt tekinthető meg.

#Covid

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!