Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Megtér-e Orbán Viktor Ferenc pápával való találkozása után?

borito_kep

2023. 05. 03. 06:11

7.3 | - | - | 7.3

A kérdés, hogy megtér-e Orbán Viktor költői, hiszen miért is térne meg, akkor mindent elveszíthetne. A megtérésekben van egy kalkulusjelleg, valamilyen erős válság, amitől megszabadul a megtérő és ami miatt valami sokkal többet kap, mint amennyit elveszít. De Orbán Viktor és a rendszere nem áll vesztésre, ha pedig megtérne bukottnak tekintenék, korábbi tevékenységeit pedig tévedésnek kéne tartania.

A megtérő általában lelki többletet kap és anyagiakat veszít, békére lel és hatalmat enged el. Orbán Viktor rendszere erőből akarja megoldani az összes konfliktust, és rendre sikeres ezzel. Közben két hibát követ el, egyrészt egyre szűkebbé válik a „jól járók” köre, másrészt egyre távolodik azoktól, akik nevében fellép. Ezzel együtt egyre erősebb. A konfliktusokból úgy jön ki, hogy némi handabandázás után fejhajtás, reménytelenség marad a tanárok, az orvosok, a szakaszervezetek stb. oldalon. Míg Ferenc pápa folyamatosan a kommunikációs szálakat erősít, addig Orbán Viktor erejét a propaganda és az érdemi kommunikáció szálainak elvágása jellemzi. Egyikük populista és ellenségeket gyárt, másik populáris és kapcsolatokat épít. Mindkettő tehetséges a maga módján, csak ellentétes istent szolgálnak.

Amikor Ferenc pápa azt javasolta, hogy a hatalom legyen szolgálat, akkor Orbán Viktor számára egy teljesíthetetlen kérést fogalmazott meg. Jó, tudjuk, hogy igaza van – mondhatja a magyar miniszterelnök -, de neki könnyű, ő egy pápa, míg mi itt politikusként és vezérként egy folyamatosan változó környezetben próbálunk felszínen maradni.

Amikor Ferenc pápa Kirill pátriárka nagykövetével találkozott Budapesten, akkor – nem nehéz kitalálni - a háborút támogató orosz ortodox államegyházat igyekezett a béke oldalára állítani. Ez kirúgná Putyin egyik mankóját. Egy taktikus lépés lehetett, ám semmiképp sem álságos. Amikor Orbán Viktor beszél a békéről, az csak a magyaroknak szól, ez is taktikus, de nincs hatással a világfolyamatokra. Ez a magyar békenarratíva nem szól másról, minthogy az ukránok adják meg magukat, aztán reménykedjenek, hogy az orosz uralom nem lesz elviselhetetlen a számukra. A pápa békeüzenete az agresszor közvetlen köreinek vezetőihez szól, nem a megtámadotthoz.

Mindannyian hajlunk arra, hogy egy egyházi embernek több esélyt adjunk az erkölcsi fejlődésre, mint ami esélyt egy politikusnak adunk. De ez csak azért van, mert becsapnak minket a sztereotípiáink. Elképzelhető, hogyha szociológiailag tudnánk megragadni az erkölcsi fejlődés fokát, akkor a papok nem szerepelnének jobban a politikusoknál. Elvégre a békekövetelés szólhatna Orbán Viktor részéről is az agresszornak. Miért olyan nehéz ez? – Más politikusnak megy.

Orbán Viktor rendszere benavigálta magát néhány halálos bűnbe. Az egyik a telhetetlenség, a másik a hatalommal való visszaélés, a harmadik az ellenségesség szítása. Csupa-csupa  kezdetben apró, mára súlyos gonosz taktika. Egyházi emberek is benavigálták már magukat ilyesmibe, például amikor minden intézményt újra visszaigényeltek (mohóság bűne), vagy amikor az abuzáló papok bűneit rejtegették és ezzel még tovább fojtogatták az áldozatokat. A többi pap számára az abuzáló kívül van. Ők csak a renomét kívánták védeni. A külső körülmények sodorták őket a gonoszságba, a lehetőségek, melyeknek nem lehetett ellenállni és a homlokzat megvédése.

Amikor Kirill nagykövete a Római pápával találkozott, alighanem elcsodálkozott azon az erkölcsi nagyságon, hogy nem szükséges a gonoszt szolgálni. Minő szerencséje - gondolhatta -, hogy Ferenc pápa szabad, az orosz ortodoxia nem az. Nekünk a bűn kívül van - mondhatják önigazolásként az orosz ortodoxia papjai -, Ferenc pápának csak a saját lelkiismeretével kell összhangban lennie.

Orbán Viktor és rendszere is úgy véli, hogy a baj odakinn, a világban van. Mi csak reagálunk rá, nem vagyunk szabadok. A reálpolitika nem moralizálás, azt hagyjuk meg Ferencnek, mondhatják-gondolhatják és talán azt is hozzátették volna pár évvel ezelőtt, hogy "hö-hö". Csakhogy Ferenc egy időre a „hö-hö”-t elnémította a hitelességével. Vajon hány napig fog tartani az arroganciamentes politizálás? Egynapig? Kettőig? Netán háromig?    #Ferencpápa

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!