Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Egy Navalnij nem csinál nyarat

borito_kep

2023. 03. 08. 10:32

8.2 | - | 5.9 | 7.1

Szokásos négymezősünkhöz három megjegyzés: ez ideáltípusképzés, nem skála, a könnyebb érthetőség érdekében. Nyilván skálázottan finomabb elemzés készíthető. A másik, hogy érdemes kitekinteni Európából, úgy még érdekesebb. A harmadik, hogy elnézést, akinek sértjük az érzékenységét, de ez nem megy másként.

Az élet értékének felfedezése meglehetősen új fejlemény az emberiség történetében. Nyugaton megelőzte az egzisztencializmus, mely épp hogy a hiábavalóságát ismerte fel. Az egyszer élünk, élvezzük amíg lehet dolce vitá-ból eljutott a Nyugat a valóban egyszer élünk, tegyük ezt felelősségteljesen, fenntartható módon, átadhatóan. A Nyugat, de a buddhizmus is – legalábbis a fejlettebb része, mert van aki felgyújtja magát - nagyjából itt tart.

Ahogy megyünk tőlünk Kelet felé egyre kisebb a civilizációs puhányság. Vagy foglamazhatunk az értékszociológusok kedvenc kategóriájával, egyre inkább a férfias értékek az irányadók: a román, az ukrán vagy az orosz társadalom egyre paternalisztikusabb, macsóbb, férfi központúbb, míg a Nyugat értékrendje egyre nőiesebb, kompromisszumra törőbb, mások tiszteletére nevelő, politikailag korrektebb. Mivel a nők hoznak nagyobb áldozatot az élet megteremtéséért, ők is becsülik azt jobban. Kevesebb nő hajlandó meghalni a nemzetért vagy a szabadságért, mint férfi.

Másik dimenziónk az erkölcsösség. Itt a kérdés az, hogy milyen áldozatot vagyunk képesek meghozni a hitünkért, az elveinkért, a véleményünkért. Putyin azt hitte a Nyugat nem csak nőies, feminin, aberált stb., de erkölcsi tartása sincs. Ebben tévedett. Mint oly sokszor a történelemben, mert Nyugaton a polgárosodás valamiképp ma is átragyog a fogyasztói társadalom mögül. Innen a Nyugat erkölcsi tartása.

Leginkább azt hiszem azon lehet vitatkozni, hogy az Oroszoknak van-e erkölcsi tartása, azon, hogy az életnek nincs értéke, kevésbé. Kedvenc sokat idézett példám 56 Magyarországán, az utcán több napig heverő merev halott szovjet katonák feldobálása a platóskocsira. Nem a bajtársiasság vagy az ideológia tette sikeressé a szovjeteket, hanem a sokaságuk és hogy aki visszafordult azt a sajátjai lőtték le. Miért is lettek volna bajtársiasak az oroszok mondjuk az ázsiai katonákkal? És ugyanez van most is. Azzal próbálkoznak, hogy az emberi életet nem kímélve – se a sajátjaikat, se az ellenségét – darálják fel méterről méterre az előttük lévő területet. Az erkölccsel meg azért van baj, mert az egész orosz hadsereg és a mögöttük lévő rendszer teljesen korrupt, eszük ágában sincs semmilyen játékszabályt, ígéretet, megegyezést betartani, egymással, politikai ellenfeleikkel tisztességesen viselkedni. Csak az erőből értenek.

Nem minden oroszról írunk, ahogy Nyugaton sem mindenki a lovagiasság és a tisztességesség szobra. Kulturáról beszélünk, és nem a művészetekről, hanem a néplélek kulturájáról, melyet igen csak megfejel a „demokratikusan” megválasztott elit. És ez az elit teszi igazán erkölcstelenné a saját népét. Nagyjából-egészéből így volt ez a náci Németországban is. (Viszotn a német katonák attól voltak a legjobbak, hogy a bajtársiasság tartotta össze őket.)  A mai németeket viszont a táblázat az erkölcsi tartással rendelkező és az élet értékét vallók közé helyezi. Idealizált ez, ahogy a többi meg túl szigorú, de végső soron mégiscsak arról van szó, hogy az élet értékét valló Nyugat máig nem érti az élet értékét nem valló oroszokat, ezért nem is hitte, hogy valóban háborút fognak indítani.    

Ha a fókuszt kitágítjuk, és bevesszük a japánokat, a kínaiakat, az arab világot, ezekben is jellegzetes különbségeket fogunk találni. Az arab világban az életnek nincs értéke, de az erkölcsnek igen, a japán hagyomány is hasonló, de náluk már van egy elnyugatosodás is. A kínaiak pedig ott tartanak, ahol az oroszok a 20. században, legalábbis ami a számbeli fölényből fakadó elvárásokat illeti, mert az oroszok számbeli fölénye épp demográfiai válság felé tart. Nem csak a birodalmi ambícióikról kell hamarosan lemondaniuk, de az is kérdéses, népesség tekintetében képesek lesznek-e újratermelni magukat. A nők szülési hajlandóságának kitolódása, az itt leginkább pusztító coronavírus járvány és most a háború következtében meghaló illetve elmenekülő férfiak vészes népességfogyás-trendeket valószínűsít

Magyarország minősítése a táblázat alapján elszomorító. Az látszik belőle, hogy amennyiben az élet értékéről van szó nyugatos, vagy másképp fogalmazva (orosz narratívával) elpuhult, civilizációsan elkényelmesedett. A másik dimenzió szerint viszont nincs gerince, amennyiben az elvekért való kiállásra lenne szükség, inkább mindent szeretnénk megúszni. Például a háború árát. A pávatáncos reálpolitika mindenütt megviselné a gerincet. Nyugaton is vannak reálpolitikusok, ám reálpolitikai szempontból nagyobb baj, hogy ragaszkodnak bizonyos elvekhez. Így pl. a szankciókat egyszerűen azért nyomja le az európai elit a társadalmunk torkán, mert ragaszkodnak az elveikhez. Az Eu-s politikusok többsége nem tudna a tükörbe nézni, és azzal szembesülni, hogy ők pénzelik az oroszok terjeszkedését. A példa jól mutatja, hogy mekkora az elit felelőssége atekintetben, hogy a népét erkölcstelenné vagy erkölcsössé teszi. Semmi bátorságot nem látok abban, hogy Brüsszellel harcolunk, Brüsszel ugyanis nem fog katonáival bevonulni és letartóztatni Budapesten egyetlen bátor országgyűlési képviselőt sem. Épp ellentétesen, a hazai gyávaság tartja egyben a rendszert, ahogy egyébiránt az oroszt is. Egy Navalnij nem csinál nyarat.  #négymező

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!