Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A Beosztott kognitív disszonanciája

borito_kep

2023. 02. 28. 14:26

7.3 | - | - | 7.3

Kincses Gyula a MOK elnöke elmondta, az OKFŐ, azaz az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beosztottja ellen indítottak etikai eljárást, mert presszionálta  a többi háziorvost, hogy írják alá a túlóravállalást, ezzel pedig visszaélt a hivatali helyzetével.

Ha jól gondolom ez volt a szikra, az ürügy, vagy bárminek is nevezzük. Engem most az érdekel, hogy feltételezett kormányzati aktivistánk (nevezzük Beosztottnak), milyen indíttatása lehetett és milyen kognitív disszonancia redukciós helyzetbe került, mert alighanem szociálpszichológiai iskolapéldával állunk szemben.

A Beosztott úgy határozta meg a saját feladatát, hogy ő beosztott, és kormánytisztviselői elkötelezettségű. Ezért pozíciójából adódóan tette, amit helyesnek ítélt. Kampányolt az átállásért. Más meg, akik az orvosi autonómia oldaláról indultak el, az új átszervezést nem tartották helyesnek. A MOK még a betegek érdekei szempontjából sem tartotta annak, és hogy a Kamara erős jogosítványi praxisa – melyet a kormány szándékszik elvenni - nem párt kérdés, arra jó példa Spiák Ibolya Fideszes képviselő régi állásfoglalása, aki szintén tiltakozott a MOK meggyengítése ellen, s a Gyurcsány kormánynak ez nem is sikerült.

Tehát a Beosztottnak szembe kell néznie nem csak az orvostársadalom haragjával, de bizonyos politikai bizonytalansággal is. Ugyanakkor nem tételezzük fel, hogy a Beosztott tevékenysége következményeit előre látta volna, azaz, hogy a kormány majd neki megy a MOK-nak. Ha ezt látja, talán másképp cselekszik, - vagy nem. A szituáció a szociálpszichológia szempontjából a túlbüntetés helyzete, és a túlbüntetést kognitív disszonancia redukció (KDR) szokta követni.

Vagyis a Beosztott, hogy énjét és személyiségét védje, meggyőzi magát arról, hogy a kormány igen is jól jár el akkor, amikor a MOK-ot ki akarja miskárolni. Más modellek is léteznek, gondolhatja. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a túlbüntetés során fellépő kognitív disszonanciát valaki úgy reagálja le, hogy tévedett, sajnálja, megpróbálja jóvá tenni a következményeket, nem volt ez szándékában stb. Inkább ilyenkor még harcosabbá válnak, és könnyen lehet, hogy a Beosztott még kormányzati kitüntetésben is részesül, viszont sokan gyűlölni és megvetni fogják, tehát annyira mégsem lesz neki jó. 

Zsolt Péter

#MOK

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!