Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Zsolt Péter: A gonoszságról A szolgálólány meséje kapcsán

borito_kep

2023. 01. 21. 07:12

5.8 | - | - | 5.8

Tudom, hogy az emberben van bátorság a jóságra, az önfeláldozásra, a szeretetre, még a majmoknak és a delfineknek is megvannak ezek a képességei, de a gonoszság természetrajza érdekesebb. A kívülről jövő gonoszság pedig a szociálpszichológia területe, én meg ugye szociálpszichológiát tanítok idestova már a '90-es évek óta. Mégis vannak új felfedezéseim, pl. A szolgálólány meséi ötödik évadát nézve.

Serena gonoszságát hidegnek nevezném, Juné-t pedig forrónak. A forró gonoszság az egyszerűbb. Ugyan nem elég hozzá az impulzivitás, mert Serena is tud impulzív lenni és June is néha igen racionális. A forró gonoszság a sérelmek kiváltotta bosszú, ami érzelmileg elfogadunk jogosnak, de végkimenetelét tekintve nem hoz semmi mást, csak szenvedést. Önpusztítást, a szeretteink súlyos megterhelését, fájdalmat. Jót csak a megbocsátás hoz, a bosszú csak igen rövid kielégülést nyújt.

Serena gonoszsága viszont eredendően hideg, racionális, sőt, ami lényeg, hogy a célja is jó. (A pokol útja jósággal van kikövezve.) A történet alapja, hogy meg kell menteni a világot a kihalástól, mert a nők kezdenek meddővé válni, nem születnek gyerekek. Erre Serena és férje szükségszerűnek tartja, hogy a nők közül a termékenyeket rabszolgává tegyék. A cél szentesíti az eszközt, és az eszközök közé először nem az erőszak tartozik, hanem a társadalom manipulálása. A gonosz sosem mutatja meg az igazi arcát, mindig értékekkel manipulál, melyekkel tömegek azonosulnak. 

Serenáék behozzák a vallást és szakralizálják a termékeny nők (a szolgálólányok) megerőszakolását. Lehet mindez csak egy anyai ösztönre épül, hogy a meddő nők babát akarnak - kell egy élcsapat -, de a férfiak szeretik ezeket a meddő feleségeiket és ki akarják szolgálni az ő vágyaikat is meg a világot is meg akarják menteni. Mindez hideg számítás a jó ügy érdekében, egy rendszer felépítése. Serena a rendszer építője, miközben áldozata is, hiszen csak nő, még ha kapitányfeleség is.  Van nála is hiúság, birtoklási vágy és mindenféle kicsinyesség, és folyamatos szorongás, de alapjába véve ideológiai alapokkal bír. Minden politológus tudja, hogy a rendszer stabilizálása nem megy ideológia nélkül.

Serena elképesztően veszélyes és gonosz. Amikor Kanadában épp menekült státusban van, már elkezdi bomlasztani az ottani szabad társadalmat, és szeretné, ha bevezetnék a halálbüntetést, csak hogy June-t kivégeztethesse.

A filmben az ötödik évad elején (itt tartok) két gonoszság kezd egymással harcolni és ez hátborzongató.

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!