Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A vadlúdak és a skorpiók természetéről

borito_kep

2023. 01. 02. 17:23

6.2 | - | - | 6.2

A lúd meglátta a sast magasan körözni a levegőben és elkezdte dicsérni a repülni tudását, elámult a vadászképességeitől. Kérlelte, hogy hajnalonként nézhesse és repüljön feléje. Aztán arra, hogy éjszakánként látogassa meg. Miután a sast egészen magához édesgette, hirtelen eltűnt. A sas a lehető legmagasabbra szállt fel és meg is látta, ahogy a társaival dél felé tart. Mellé ereszkedett, és megkérdezte, hogy miért édesgette magához, ha most meg elmegy. „Nem szeretem, ha valaki a szeretetén keresztül akar uralkodni rajtam”, felelte a lúd és elhúzott.

A mesevázlatot Dr. Ramani Durvasula inspirálta, aki egy egész más mesével kezdi a könyvét és egy egész más személyiségzavart jellemez. Nála egy hattyút kérlel egy skorpió, hogy vigye át a túlpartra. A skorpió panaszkodik, hogy nem tud átkelni, fogadkozik, hogy nem fogja bántani a hattyút, hisz mi haszna volna belőle, csak át akar menni. Hízeleg és dicséri a hattyú szépségét és jó lelkét. Mikor a hattyú átviszi, a skorpió megmarja. Arra a kérdésre, hogy ezt miért tette, hiszen semmi haszna sincs belőle, a skorpió azt feleli, hogy mert ilyen a természete.

Dr. Ramani a nárcisztikusokról írt remek könyvet. Indiai származású feminista amerikai pszichológus, szakmájának ismert szereplője, igazi sztár, ismeretterjesztő és terapeuta. Az egyszerűség kedvéért a könyvében példáinak 99%-ban a nők az áldozatok és a férfiak az elkövetők. A skorpió a nárcisztikus viselkedést szimbolizálja, azok közül is a gonosz típust. Dr. Ramani szerint a feladatunk, hogy meg tudjuk védeni magunkat vele szemben. Nem hallott még olyan történetet, ahol a nárcisztikus megváltozott volna.

A skorpiót nem érdekli mit hagyott maga után, a lúd reméli, hogy szép emlékeket, de mindkettő alkalmatlan arra, hogy harmónikus  kapcsolatban éljen. 

Az én történetem a borderline-ról szólt. Többségük nő. A borderline-t a lúd személyesíti meg. Ő is a természete után megy. Annyiban nem találó még az én mesém, hogy a borderline-t általában elhagyják.

A személyiségzavarok igen rögzült viselkedések, melyekhez lehet alkalmazkodni, de a megváltoztatásáról szóló meséket, mint például a Szépség és a Szörnyeteg címűt Dr. Ramani szerint a terjesztőivel együtt bíróság elé kéne állítani. Szellemes. A szerelem megváltoztat típusú zömében hollywoodi  romantikus filmek - mondja - hamis illúziókat terjesztenek.

#borderline

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!