Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Kína - USA - Oroszország egyensúlya a tajvani konfliktusban

borito_kep

2022. 08. 10. 19:30

8 | - | - | 8

Van, aki elhiszi, hogy a kínaiak Nancy Pelosi tajvani látogatása miatt vonták blokád alá a kommunista rendszertől elszakadt szigetországot? Az addig rendben, hogy a kínaiak ezt mondják, de azáltal, hogy pusztán csak átveszik a hírek a kínai propagandát, mintegy terjesztik és általánosan elfogadottá is teszik a megközelítést. Ha csak felületesen figyelünk az eseményekre már haraggal gondolunk Nancy Pelosira, erre a végtelenül ostoba nőre, aki elmérgesítette a nemzetközi kapcsolatokat, aki felmérgesítette a kínaiakat, erre a meggondolatlan diplomatára, aki miatt új baj szakad a nyugati világra. Hát nem éppen elég, ami így is sújt bennünket?

De ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy van olyan normális ember, aki elhiszi, hogy Nancy Pelosi miatt alakult ki ez a helyzet, akkor a válasz rögtön az, hogy ennyire egyikünk sem naiv, hát persze, hogy ez csak ürügy, a kínaiak az amerikaiak orosz-ukrán háborúban való lekötöttségét használják ki. A hírek és a mi témához való felületességünk így befolyásolja a recepciót. Ha jobban utánagondolunk, ha elolvassuk az elemző cikkeket is nemcsak a híreket, akkor kiderül, hogy már régóta pedzegetik a nyugati politikusok és elemzők, hogy Kína figyelni fogja a nyugati szankciókat Oroszországgal szemben, és ha azokat gyengének találja, meglép valami hasonlót, mint az oroszok Krímben. Már úgy tűnik ennél többet is megléptek. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a Nyugatot ők is gyengének tartják, akár Putyin, nem tartanak sem a katonai beavatkozásunktól, sem a gazdasági szankcióinktól, de legalábbis kóstolgatnak bennünket. Ezt szűrték le az oroszokkal szemben magatartásunkból? - Az biztos igaz, hogy a Nyugat erői le vannak kötve, érdemes kóstolgatni.

Több szintje van a magyarázati modelleknek. A felületes után a józanész jött, most pedig menjünk még két szintet lejjebb. A következő egy játékelméleti szint. A szociálpszichológiából Heider egyensúlyelméletét érdemes felemlegetni. Heider általánosságban háromtagú modelleket vizsgált. Egyensúlyi és egyensúlytalan állapotokat. Hogy aztán Kissinger tőle vette az ötletet, vagy fordítva, nem tudom. Tény, hogy később, a szociálpszcichológusok szívesen hozták Heider modelljének politikai példájaként Kissinger ötletét. (Csepeli Györgytől kéne megkérdezni kié az elsőség.) Kissinger arra jött rá, hogy azért kell az amerikaiaknak közelednie a kínaiakhoz, hogy így megbontsák a kommunista tömböt, az oroszokat kiegyensúlyozzák a kínai-amerikai közeledéssel. A játszma bejött, a kínai orosz kapcsolatok megromlottak. Kissinger máig nagy egyensúly-hívő, és nem véletlenül méltatlankodik, hogy Biden az első olyan elnök, aki nem kéri ki a véleményét.

Próbáljunk meg most Kissinger, vagy mégpontosabban Heider fejével gondolkodni. A gond az, hogy az oroszok meggyengültek. A kínaiaknak nincs szüksége arra, hogy az orosz erőt, a gazdasági és világpolitikai befolyást kiegyensúlyozzák egy amerikai támogatással. A háromszög egyik része szétesőben, vagy legalábbis a kínaiak úgy gondolhatják, az oroszokat maguk alá gyűrik. az oroszok számukra egyszerű nyersanyaglelőhellyé válnak és felvevő piacukként fog működni. Az oroszokat könnyen sakkban tudják tartani most már a gazdasági erejükkel. Ha a kínaiak így látják a háromszög helyzetét, akkor Kissinger nem véletlen mondja, hogy nagyon vigyázni kéne, hogy az oroszok megmaradjanak domináns tényezőnek a világpolitikában, nem szabad, hogy Ukrajna kapcsán meggyengüljenek,  mert egyébként Kissinger ezt mondja. Igaz, kevesen figyelnek rá.

Végezetül van egy még mélyebb szintje a kínaiak lépésének. Ők se tudják kivonni magukat a nagyobb krízisből, mely az egész bolygót sújtja. Erről korábbi cikkünkben írtunk


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!