Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Háború és kereskedelem

borito_kep

2022. 08. 03. 06:21

7 | - | - | 7

A hírhez egy szociológiai-antropológiai és egy médiaszociológiai észrevételt tennénk.

Ha megnézzük a hajózási térképet, jól látszik micsoda forgalom van. Akár a repülőknél, rákattintva az egyes hajókra több adatot is láthatunk.  Ld. az aktuálisat itt. És azt is láthatjuk, hogy Odessza környékén és a Fekete-tengeren nincs hajóforgalom. A kereskedelem és a háború tehát egymást kizáró dolgok. Elsőként Herbert Spencer osztályozta a társadalmakat aszerint, hogy katonaiak vagy ipariak. Kezdetben a civilizáció alacsonyabb fokán katonai társadalmakat találunk, logikájuk a területszerzés. Később ezek átalakultak ipari társadalmakká, ahol a szempont a kereskedelem. Utóbbiak civiizáltak, gazdagabbak, másokkal együttműködőbbek.

Az antropológiában még egyszerűbb leírását találjuk a dolgoknak. Általános, kiegyensúlyozott és negatív reciprocitásról beszélhetünk (Sahlins). A kiegyensúlyozott a tisztességes csere világa. És két ellenséges törzs között kialakulhat a csere, ami aztán békéhez vezet. A negatív a rablás (profitmaximalizálás is tekinthető annak), az általános pedig az ajándék. Testvéreknél, rokonoknál nem méricskéljük, hogy kiegyensúlyozott-e.

A médiaszociológiai észrevétel pedig az, hogy mostanában felerősödik a közösségi médiával szembeni ellenszenv. A fenti híreket azonban onnan vettük. A közösségi média ugyan nem szerkesztőségek kontrollja alatt működik, de hiteles információkat lehet találni rajta, csak azt kell figyelni, hogy a megosztó hiteles-e.


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!