Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Vétót emel Kálmán Olga férje, Hoffmann György adásrendező kinevezése ellen Baranyi Krisztina, a ferencvárosi polgármester

borito_kep

2022. 06. 29. 10:04

7 | - | - | 7

„Polgármesteri vétót emelek azok ellen a döntések ellen, amelyek bedarálják és pártkifizető-hellyé teszik a ferencvárosi független médiát.

A választóinktól arra kaptunk felhatalmazást, hogy a helyi sajtó szabadon, politikai befolyásolás és szervezeti függőség nélkül működhessen
Ennek a feltételeit megteremtettük, a médiánk szabadon működött.
Egészen eddig.
A szerdai testületi ülésen arra tettem javaslatot, hogy a Majtényi László által vezetett szakmai bizottság javaslata alapján kiválasztott főszerkesztőt átlátszó ürüggyel kirúgó cégvezetőt mentse fel a testület, Vágvölgyi B. András kerüljön vissza a helyére.
Javaslatomat erősítette a teljes szerkesztőség nyilatkozata, miszerint mindannyian felállnak, ha ez nem történik meg.
A cégvezetőt felmentettük, de ez volt az egyetlen része a történetnek, ami rendben volt.
Minden más tragikomédia.
Vágvölgyi nem került vissza főszerkesztői pozíciójába, a médiacégünk pedig Kálmán Olga férjének, Hoffmann Györgynek a vezetése alá került
Az ellenzéki pártok képviselői érthetetlen módosító indítványokkal bombázták a javaslatomat.
Ezek között volt, amelyik alpolgármesternek jelölte volna Vágvölgyit és olyan is, amelyik 100 forintért eladta volna a lap kiadói jogait neki.
Az ülésen aztán sorra visszavonták a csupán zavarórepülésnek beküldött indítványokat, és előálltak a megfejtéssel, amellyel maguk alá gyűrhetik az eddig független 9 Magazint.
A médiacég új igazgatójának Hoffmann Györgyöt húzták elő a semmiből.
Ő nem volt jelen az ülésen, a többi jelölttel szemben nem lehetett tőle kérdezni.
Kinevezték ugyan Vágvölgyit B. Andrást tartalomfejlesztési igazgatónak (több kérdésre sem derült ki, hogy ez a pozíció mit takar), de egyúttal új főszerkesztői pályázatot is kiírtak.
Ennek eredményéről már nem a Vágvölgyi pályázatát 2020-ban elbíráló, Majtényi László vezette szakmai bizottság, vagy más pártfüggetlen zsűri, hanem a képviselők pártalkuja dönt.
Vágvölgyi így a DK cégvezetője és a ma még ismeretlen, a képviselők által kiválasztott főszerkesztő között igazgathatná a tartalomfejlesztést.
Nem mellesleg, az amúgy is feszített költségvetésű cégnek újabb, kizárólag pártpolitikai alkuk miatt létrehozott státuszokat kéne kifizetnie.
Ezért a cégvezető megválasztása, a tartalomfejlesztési igazgatói poszt létrehozása és az új főszerkesztői pályázat kiírása ellen polgármesteri vétót emelek.
Ezzel még nincs megoldva a helyzet, de a Képviselő-testület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését, a kerület médiája szabad maradjon

– írja Baranyi Krisztina, Budapest 9. kerületének polgármestere Facebook-bejegyzésében, amelyet pénteken tett közzé, és amelyben bejelenti, hogy vétóval él Hoffmann György adásrendező, Kálmán Olga DK-s politikus (volt Inforádiós, majd ATV-s, végül HírTV-s műsorvezető) férjének a 9 magazin című lapot kiadó, helyi, kerületi médiacég élére történő kinevezése ellen.

Elbocsátott főszerkesztő, munkaügyi per, felmondását kilátásba helyező stáb, leváltott ügyvezető

A 9 magazin körül kialakult konfliktus előzménye, hogy Ferencvárosban a helyi, önkormányzati tulajdonú médiacég vezetője, Hagymási Zoltán még májusban elbocsátotta Vágvölgyi B. András főszerkesztőt arra való hivatkozással, hogy megsértette a munkaszerződését, mert nem mindennap jelent meg a munkahelyén. A leváltott főszerkesztő (aki korábban a Magyar Narancsnál dolgozott, majd pályázattal került a 9. kerület lapjához) azt mondta, ez az indok csak ürügy volt a leváltására, mivel a lap a COVID-világjárvány kitörése óta távmunkában készül, ráadásul nem is figyelmeztették rá, hogy bármivel is megsértené a munkaszerződését, munkáját maradéktalanul ellátta. Vágvölgyi B. András munkaügyi pert helyezett kilátásba a kerületi médiacég ellen, mivel szerinte elbocsátása jogszerűtlenül történt.

Ezt követően a teljes stáb kilátásba helyezte a felmondását arra az esetre, ha a főszerkesztőt nem helyezik vissza pozíciójába.

A főszerkesztő elbocsátását követően Baranyi Krisztina polgármester megdöbbenésének adott hangot és azt közölte, hogy nem tudott az elbocsátásról, arról a helyi médiacég vezetője, Hagymási Zoltán maga döntött. A polgármester szerint is az ügyvezető mondvacsinált indokkal rúgta ki Vágvölgyi B. Andrást, ezért kezdeményezte az ügyvezető, Hagymási Zoltán leváltását.

Ezt követően került sor néhány nappal ezelőtt képviselő-testületi ülésre, ahol Kálmán Olga DK-s politikus, volt tévés műsorvezető adásrendező férjét, Hoffmann Györgyöt szavazták meg a képviselők, amivel kapcsolatban Baranyi Krisztina polgármester azonban azonnal jelezte, hogy ezzel a 9. kerületben is elesne a sajtószabadság. Megírtuk azt is, hogy megszólalt az ülésen megjelenő Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki arra figyelmeztetett, hogy

a fideszes propaganda ellentéte nem lehet balos propaganda, vagyis ő maga is kifogásolta Hoffmann kinevezését.

Hoffmann György előélete

Hoffmann György egyébként az RTL-nél és a TV2-nél, az ATV-nél, a HírTV-nél és a Magyar Televíziónál is dolgozott. A Magyar Televíziónál 2008 és 2015 között dolgozott. Elbocsátására az MTV-től épp akkor került sor, amikor az M1 2015. március 15-én „nemzeti hírtévévé” alakult, és az első adásnapon teljes káosz lett a csatorna műsora. A HVG egy korábbi cikkének névtelenséget kérő megszólalója szerint azonban nem emiatt váltak meg tőle, és voltak olyan vélemények, amelyek szerint Hoffmann maga is csupán elszenvedője volt annak, hogy tapasztalatlanabb kollégákkal kellett aznap együtt dolgoznia.


Forrás: media1.hu

#helyimédia

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!
Eredetileg ezt a felületet épp azért hoztuk létre, hogy kidolgozásra kerüljön az ilyen konfliktusok megelőzése.

   Zsolt Péter    2022. 06. 29. 10:05