Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Gondolatkísérlet

borito_kep

2022. 01. 27. 13:43

7.3 | - | 7.8 | 7.6

Az alábbi gondolatkísérletet több témában is elvégezhetjük, lehetünk akár franciák és ódzkodhatunk az araboktól, európaiak, akik ódzkodnak a bevándorlóktól, vagy olyan magyarok, akik a cigányokkal szemben vallanak kevéssé humanistának tartható megoldásokat. Az első reakció arról, hogy a világunk átalakulóban van a védelem keresés, a szorongás. Ez természetes. Gyökeresen át fog alakulni az európai lakosság, és meg fog változni a hazai romalakosság aránya is.

Nézzük a cigányság mai és jövendőbeli arányát. Nincsenek pontos adataink, de tegyük fel, hogy 8% körül mozog és ez negyven év múlva megkétszereződik. Számoljunk egyszerűbb számokkal, 10 és 20%-kal, és vegyük úgy, hogy leszünk 40 év múlva is 10 millióan, noha pedig nem, mert lesz kivándorlás még, meg nem születik elég magyar.

Viszont te kedves olvasóm lélekvádorló vagy, és megszületsz 40 év múlva is. Ha most születsz és nem tudhatod milyen családba, de 10% az esélye, hogy cigány családba, milyen szociálpolitikát javasolsz? Pusztán racionálisan. Pusztán racionálisan középosztály támogatót, és ha hajlasz arra a nézetre, hogy aki lentre születik tegyen róla, hogy felemelkedik, ne várja a sült galambot stb. hát ezen nem fog meglepődni senki.

De mosd gondold azt, hogy tíz éven belül meghalsz, vagy mert öreg vagy már, vagy mert baleseted lesz, vagy mert elkap valamilyen betegség, újabb járvány, ám 40 év múlva újra születhetsz.  Azt megint nem tudjuk, hogy milyen családba, csak már az bizonyos, hogy 20%-os valószínűséggel cigányba. A korábbi 10% helyett ez elég komoly változás. Vagyis másként tíz újjászületés közül kétszer biztosan cigány családba kell születned. Milyen államot, szociálpolitikát, oktatási rendszert szeretnél most?

Alighanem elmozdulsz az elitista szemlélettől egy szociális érzékenység felé. John Rawls eleve úgy gondolja, hogy minden jogszabályt, társadalmi szerkezetet, alkotmányt stb. úgy kell megalkotni, hogy nem tudhatod te a kedvezményezettek vagy a hátrányos helyzetűek közé kerülsz-e. Ez esetben lesz igazságos.

Visszatérve saját ötletünkhöz, még azt is láthatjuk, hogy olyan tendenciák mennek végbe az egész bolygón, amelyek nélkülözhetetlenné teszik, hogy jövőorintáltan kezdjünk el gondolkodni. Ez esetben leszünk erkölcsileg is magasabb szinten.

A gondolatkísérlet sok mindent megváltoztat. Hirtelen más lesz fontos, másként kezdünk el gondolkodni, pusztán csak azért, mert a problémát másként fogalmaztuk meg. A probléma megfogalmazása mindig az elit felelőssége, legyen az értelmiségi, politikai, tudós vagy újságíró, hordószónok, szerkesztő a televízióban vagy másutt, esetleg tanár, aki a következő generáció értelmét csiszolja.  

Zsolt Péter

Forrás: novekedes.hu

#Nudge

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!