Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Nagy Krisztina - Polyák Gábor: Választóvédelem

borito_kep

2022. 01. 18. 11:00

6.7 | - | - | 6.7

A tanulmányhoz, mely a bejegyzésünk alatt elhelyezett linken elérhető, elméleti észrevételünk van. A legérdekesebbnek azt a részt tartjuk, ahol a cikk kritizálja az AB azon álláspontját, hogy bármilyen tényállítás, még a szándékosan hamis is maradjon a véleményszabadság keretei közt, hiszen másfelől a demokrácia feltétele, hogy a tájékozódás mentes legyen a hamisságtól, és ez nem lehet pusztán csak a tájékozódó felelőssége. 

Rendszerelméleti szempontból (Luhmann), mi úgy véljük el kell engedni azt, hogy csak a tudomány értékduálja az igaz/hamis. A média is ezt kell kövesse. Ha néhány médium a vélt igaz/hamis törekvése során torzít, akkor sem megengedhető, hogy a torzítás lehetősége miatt cinikusan elvessük az igaz/hamis duált. 

A tudomány és a média igaz/hamis dimenziója csak abban különbözik egymástól, hogy a média önellenörző mechanizmusai, gyorsaságkényszere és tárgya tekintetében több pontatlanságnak eshet áldozatul és más. Megértőbbnek, elfogadóbbnak kell lennünk, ha több hibát vét. Ettől azonban még nem hazudhat. (Médiaetika könyvemben hosszan fejtegetem milyen a média igazságosságának specifikuma, számos alrendszernek miért tartozik bele a jótékony hazugság az eszköztárába, és a médiának miért nem.)

Ahogy a cikk is kitér rá, vannak közösségi pénzből finanszírozott médiumok és vannak kereskedelmiek, melyeknek azonban nagy a lefedettsége. Ezek megítélése nyilván más, mint a politikai reklámoké, a pártlapoké, magánemberek posztbejegyzéseié.

Azzal viszont vitatkozunk, ill. továbbgondolásra biztatjuk a szerzőket, hogy "nem a tájékoztatás szabadságáról való gondolkodás a céljuk". A gordiuszi csomót a liberális szólásszabadság megörzése és a tozrító véleménycunamik közt épp úgy lehetne átvágni, hogy a tájékoztatás szabadságát minőségi szempontból is védeni kezdi majd a jog. Azt a tájékoztatót, amelyik betart bizonyos igaz/hamis normákat jutalmazza. 

Jogszabályba nem csak a büntetések volnának foglalhatók, hanem a támogatások is.

Zsolt Péter

Forrás: fundamentum.hu

#médiaelmélet

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!