Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Az extrovertált-introvertált tengely és az önismeret

borito_kep

2022. 01. 07. 09:48

6.2 | - | - | 6.2

Hasonlatba csomagolt alaptételünk az, hogy ha az autónk jól működik, nem fogjuk a javítási megoldásokat bújni, ha csak nem vagyunk autószerelők. Akkor viszont, ha komoly gondok vannak vele, kénytelen-kelletlen kiokosodunk, legalábbis, ha az IQ-nk megvan hozzá. Van az az eset, amikor az autónk rendszeresen elromlik és mi mégse tanuljuk meg hogyan működik. Azért se.

Váltsunk át az autóról az önismeret témára, mert itt arról fogunk írni, hogy ha csak nem vagy pszichológus, nem szükséges önismeret megszállottnak lenned.  Ha valakinek a pszichéje jól funkcionál, lehet magas az IQ-ja attól, hogy nem foglalkozik önfejlesztő szakmai anyagokkal. Más meg önismeret fetisiszta, aztán mégse megy vele semmire.

Számtalan önismeretfejlesztő könyv található a piacon, de állítólag mindig ugyanaz a célközönség. Vagyis aki vett már egyet, az vesz még többet, noha ha az első hatékony lett volna, akkor lehet nem lett volna szükség a másikra. Hasonló a helyzet a menedzser sikerkönyvekkel is. Mindig ugyanazok vásárolják, aztán mégse lesznek sikeresek. A sikeresek meg a kiegyensúlyozott lelkületűek pedig rendelkeznek annyi tudással, amennyire nekik szükségük van. (Allporttól Csíkszentmihályi Mihályig olvashatunk kiemelkedően sikeres emberek karakteréről. Közös jellemzőik is vannak pl. a spontán humorérzék, ám nem biztos, hogy tudják, ebben elütnek az átlagtól.)

A magas önismeret nem minden. Az az extrovertált, aki az önfejlesztések megszállottja, terápiákra jár, tréningekre iratkozik be, gyakran olyan nárcisztikus személyiség, aki mások szemében kell lássa sikeresnek és szépnek magát. Az önismeretfejlesztés során fedezheti fel, hogy valójában mi a baj vele, és a köröket lehet sose fogja abbahagyni: oszcillálni fog a sikervágy és a „miért is akarok annyira sikeres lenni”, „hogy érjem el a kiegyensúlyozottságot” témákban.

Az introvertáltról gondoljuk a leginkább, hogy ő aztán biztos az önismeretfejlesztés megszállottja és ezrével vásárolja az ilyen könyveket. Ám attól még, hogy valaki befelé forduló még egyáltalán nem biztos, hogy depressziós, hogy ne tudna kapcsolatokat találni a külvilággal, hogy ne találná meg könnyen a helyét, ne nyílna meg amikor ezt jogosnak látja és ne a társadalmi énje volna a legfontosabb, azaz egy introvertált is lehet közösségi lény. Vagy lehet művész, mint például Hobo, aki azt nyilatkozta, hogy voltaképp sosem foglalkozott önmagával. 

Négymezős ábránk kissé humorosan próbálja bemutatni a lehetőségeket.

#négymező

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!