Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Előválasztás versus valóság-show

borito_kep

2021. 10. 18. 09:36

6.7 | - | 8.6 | 7.7

Az alábbiakban egy szociálpszichológiai elemzés következik. A cím alapján talán azt gondolhatja bárki, számomra az előválasztás egy valóságshow, ám épp ellenkezőleg, egy rendszerkülönbségre szeretném felhívni a figyelmet.

A valóságshow-k struktúrája az esetek többségében az, hogy együtt kell működni valakivel, aki aztán később legyőzendő. Sőt, ugyanez a struktúra fokozható a végletekig amikor a másik megsemmisítendő. Ilyen a gladiátorok kapcsolatrendszere az ókorban, vagy az ifjúsági regényirodalomban erre épül az Éhezők viadala is. De ez a Big Brother struktúrája, és sorolhatnánk, mert számos reality erre épül. Ezzel szemben az előválasztás struktúrája az, hogy versengenem kell azzal, aki később a szövetségesem kell legyen.

Pláne, ha olyan klasszikus előválasztási meneteket vizsgálunk, mint az amerikai, ahol az előválasztáson vesztes fél továbbra is ugyan annak a pártnak a tagja marad, de a magyar sokszínű ellenzéki összefogásban is az előválasztás során már gondolni kell/kellett volna arra, hogy a későbbiekben szövetségesként kell együtt dolgozni.

Azt várnánk, hogy ilyenkor a bölcsesség csak segít, a távlatibb gondolkodás rákényszeríti a feleket, hogy a jelenben is vigyázzanak egymás arcára. Ezzel szemben a valóságshow-knál azt várhatnánk, hogy a jelenbeli barátkozás álságos, hiszen tudják, hogy a jövőben csak egy maradhat.

Nem kétséges, hogy az előválasztási struktúra tisztességes, míg a valóságshow struktúrája tisztességtelen. Barátkozni azzal, akinek aztán a pozíciójára török (kiszavazás) sokkal rosszabb, mint versengeni azzal, akivel aztán össze kell fognom. Az egyik egy álságos karaktert juttat győzelemre, a másikban, ha nem érzékeljük a határokat, a későbbi együttműködést tesszük tönkre.

Ám annak ellenére, hogy egy számítógép okosan viselkedne egy előválasztási struktúrában és alattomosan egy valóságsow-ban, az emberek valahogy mások. Nem viselkednek racionálisan. A valóságsow-ban míg a többiekkel szemben kell szövetséget keresni tényleg barátkoznak, a politikában pedig az előválasztások rendszeresen eldurvulnak, a felek begyógyíthatatlan sebeket okoznak egymásnak.

Miért van ez?

Alighanem azért, mert az ember nem egy racionális lény. Elragadják az érzelmei. A politikában lévő versengők sem tartják magukat az eredeti stratégiákhoz, vagy épp érzelmekből kreálnak stratégiát. És ami a legfontosabb, az emberek fókusza nem irányul a jövőre. A jelen impulzivitásában élünk. Természetesen el lehet érni, hogy a fókusz jövőorientált legyen, és olyankor meg is változik a viselkedés. A valóságshow-ból kilép a jövő fókuszú, mert az morálisan vállalhatatlan, az előválasztás küzdelmében pedig a bölcsesség jelenik meg.

Voltaképp az országos parlamenti választás is egy „előválasztás”, mert a győztes kormánynak az ellenzék kormányának is kell lennie. Az ellenzéki szavazók is ugyan ahhoz a nemzethez tartoznak. A demokrácia struktúrája tehát tisztességes, nem azzal van a gond.  #előválasztás

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!