Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Zsolt Péter: Love story (Tusup és Katinka)

borito_kep

2021. 08. 02. 14:09

6 | - | - | 6

Korábban egész egyértelműnek találtam, hogy a párkapcsolatuknak vége, noha persze az mégsem volt egyértelmű, legfeljebb valószínű. Most azt, hogy Hosszú Katinka sportpályafutásának van vége, noha majd mindannyian azt szeretnénk, neki legyen igaza és továbbra is sikeres sportoló maradjon. Egyszerre azonban nem lehetünk romantikus közönség és drukkerek, realisták és álmodozók.

Ha igazi romantikusok vagyunk, akkor a szerelmet tartjuk az erő forrásának, s ha a szerelem elszállt, akkor a sportsikerek is. De ezt gondolhatjuk realistaként is.

A másik, ami foglalkoztathat mindenkit, hogy mi lesz velük eztán? Mivel egyikük sem celebtípus, azaz pusztán a nyilvánosság mindenáron való figyelemmegtartását nem kívánják, az is valószínű, hogy miután Katinka befejezi sportpályafutását, egyre kevesebbet fogunk róla hallani, ahogy nagyon sok sportoló is visszahúzódik. Ettől azonban elért teljesítményük nem válik kisebbé.

A sporteredmények gyorsabb elmaradását, semhogy azt mondjuk Katinka fizikai ereje indokolná, abból sejthetjük, hogy eredményessége Tusuppal való összegabalyodásból származott.

Másfajta gabalyodások várnak rá az életben, amit majd aligha akar megosztani a világgal. Ám amit megosztott korábban, abból az látszik, hogy nem lehetett tudni, hol kezdődik az egyikük és hol ér véget a másikuk. Sokan vágynak ilyen szerelemre, jóllehet most még azt is kétségbe vonják, hogy szerelem volt-e az övék, de erről majd később.

Aranyba foglalva: a 2016-os riói olimpiai utáni ünnepi kép. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Elkülöníthető, hogy ki volt a medencében és ki azon kívül, de a sportolásból és a versenyből származó lelki terhelés már nem. S egyébként még az is lehet, hogy Tusup pont olyan ütemben vette a levegőt a parton, ahogy Katinka a medencében. Legalábbis a komolyabb versenyeken. Végképp nehéz kibogoznunk, hogy a Gyárfás Tamással szembeni fellépésből mennyi volt Tusup és mennyi Katinka. Katinka olvasta fel, ő robbantott, Tusup találhatta ki a stratégiát, ezt sejthetjük, de a lényeg, hogy egyedül egyik se tudta volna megtenni. Ezt érthetjük összegabalyodáson.

Ahogy a világra hatással voltak, az nem egyikük, vagy másikuk patikamérlegen kimérhető teljesítménye. Együtt egész mást produkáltak, mint külön tették volna.

Ezt érezzük akkor is, amikor a sportteljesítményüket látjuk, ezért sejti mindenki, hogy a sportkarrier is hamarosan befejeződik.

Harcuk szemben a világgal – ahogy mindig is értelmezték a szerepük – mostanra véget ért. Kicsit furcsa egymásra találás volt ez, hiszen

a világ, azaz mi, egyáltalán nem álltunk velük szemben.

Úgy alakulhatott ez ki, hogy egy sportoló számára minden verseny felfogható a világ meghódítási kísérletének, Tusup pedig szintén, mintha állandóan a világot akarná legyőzni. Tán úgy, mint minden amerikai; vagy tán úgy, mint minden férfi, mikor az imádott nő birtoklása a tét; vagy tán úgy, ahogy minden férfi inkább arra törekszik, hogy mások tiszteletét kivívja, mások szeretetére pedig legyint, ha máskülönben felnéznek rá.

Shane Tusup Rióban: a világot akarta legyőzni, és ez – Hosszú Katinkával – sikerült is. MTI/EPA/Dave Hunt

Ahogy a csapatokhoz vagy a magyar szurkolókhoz viszonyultak, abból is látszott, hogy számukra ez volt másodlagos, és Katinka egyéni teljesítménye az első. Sok közösségi médián róluk folytatott vitának ez volt az alapja. Ugyanakkor emiatt a profizmus miatt nem voltak sehogy sem zsarolhatók, mert – emlékezzünk vissza – amikor az úszó-világbajnokságnak a reklámozása volt a tét,

próbálkozott a nemzeti értékekre hivatkozni a szövetség, de Katinka nem adta volna ingyen a reklámarcát: az ilyen típusú profizmusuk miatt is kerültek háborúba ők ketten és a világ.

A sportról jól tudjuk, hogy nem csak individuális, az életről meg azt, hogy nem csak győzelem/vereség dimenziói léteznek. Tusup és Katinka története azonban erről szólt, és ha másba nem, hát ebbe bele is kellett roppanniuk. A lehető legtermészetesebb, mondhatnánk legegészségesebb módon is dőlt össze a közösen ácsolt épületük, de nem temette be őket – rosszabbul is járhattak volna –, éspedig úgy menekült meg ettől Katinka, hogy gyöngédségre talált másnál. Katinkát a lágyság mentette meg, viszont lehet, ideje volna más nevet találnia magának, mint az Iron Lady.

Rio után egy évvel a Duna Arénában rendezett világbajnokságon. Ez volt az utolsó nagy siker? MTI Fotó: Kovács Tamás

Tusup legalább ilyen fontos ebben a történetben, s már tett egy elhamarkodott lépést, jóllehet őt eddig arról ismertük meg, hogy igazi stratéga. Nem kettejükkel fordult elő a világtörténelemben először, hogy szakítottak, s egy szakító párnál sosem lehet szempont, hogy mások mit hisznek vagy gondolnak. Ha kellően romantikus tud valaki maradni szakítása ellenére is, akkor ilyenkor is a kapcsolat minősége a fontos.

A másik és önmagunk, ahogy el tudjuk engedni a szerelmünk anélkül, hogy utána szégyellni kelljen magunkat.

Ha az önérzet szempontjából közelítünk, akkor is ez kell, hogy a legfontosabb legyen.

Olyan mondatok kimondása, hogy sose szerettük egymást, mindig valami más tartott minket össze vagy hogy ami közös volt, az tulajdonképpen az enyém – gondolok itt a közös Facebook-oldal egyoldalú elérhetetlenné tételére –, mind olyasmi, ami átírja a múltat. Tudják egyáltalán, hogy szerették egymást vagy nem? Ma meg vannak győződve arról, hogy nem szerették. Pár éve meg voltak győződve arról, hogy az ő szerelmük igazi boldogságforrás, és hálásak lehetnek a sorsnak, hogy ezt megélhették.

Öregen visszanézve pedig lehet, megint arról lesznek meggyőződve, hogy amit átéltek, az szerelem volt a javából, és Katinkának Tusup, Tusupnak Katinka volt az igazi.

Mindaz azonban, hogy a jelen értelmezése teljes mértékben át tudja írni a múltat, nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosan bánnunk a szakítás körülményeivel. Sőt, és ez a lényeg: igencsak vigyázzunk arra, miképp szakítunk, mert párunk (párjaink) nélkül eltöltött idő sokkal hosszabb, mint amit esetleg vele töltöttünk. A szociológiai felmérések ezt mutatják. A meghosszabbodott élettartam, a válásra épülő házasságok, a megnövekedett számú interakció párunkon kívül más izgalmas emberrel (már Tusupot is gyanúba keverték), a morális béklyók csökkenése, a közösségi nyomással szembeni lázadás, a vallástalanodás stb. A modern korban több figyelmet kell fordítanunk a szakításra, mondhatni fel kéne készülnünk rá, hogy jól csináljuk.

Amikor még minden szép volt. MTI Fotó: Kovács Anikó

Ha Tusup és Katinka jól csinálja, hamarabb tudja mosollyal kezelni az elmúlt időszakot, még ha abban kemény dolgokat is rejtegettek a nyilvánosság elől. S ha igazán jól csinálnák, volna esély arra, hogy megint

egymásra találjanak, akár egy magasabb minőségben, már nem a világ ellenében, pláne, ha az a világ velük van.

Egy másfajta sikerfelfogáshoz elérkezni, mint a több pénz, több dicsőség, több ránk irányuló figyelem, mindkettőjük előtt nyitva áll. Minden bizonnyal egymásra ilyen szempontból nem is volnának jó hatással, ehhez más kapcsolatra van szükségük, vagy akár egy meditációs magányra. Két remek emberről van szó, akik most leginkább azzal küzdenek, hogy egymás iránt érzett haragjukat féken tartsák. Minél jobban sikerül ez, és minél kevesebbet árt ebben a nyilvánosság, annál hamarább tudják megint új színben értelmezni és újraírni szerelmük történetét.

A Hosszú Katinka-, Shane Tusup-sztoriról készült cikkeket itt olvashatja el.

Borítókép: Hosszú Katinka és Shane Tusup távozik a sajtótájékoztatóról, ahol az úszónő nem fogadta el a Magyar Úszó Szövetség szerződésajánlatát a 2017-es világbajnokság reklámozására. MTI Fotó: Soós Lajos


Forrás: zoom.hu

#HosszúKatinka

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!