Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A Nyugat és a magyarok

borito_kep

2021. 06. 19. 09:20

6.3 | - | - | 6.3

A Nyugathoz való viszonyunk négy variációt rejt. 1. A Nyugat rendben, mi nem (’80-as, ’90-es évek). 2. A Nyugat hanyatlik, mi rendben (Orbán-rendszer 2010-től). 3. Mindkettő rossz (radikális zöldek). 4. Mindkettő jó (integratív jövő).

A Nyugat idealizálása rejtett magában igazságokat, mint ahogy az összes többi variáció is, a Nyugat valóban fejlettebb nálunk. A rendszerváltás előtt a Nyugat maga volt a minőség, a jólét, a szabadság és a csoda, mi meg a bénák. A rendszerváltás az utánzás sikerességének reményében telt, jó sok illuzióval, míg rá nem jöttünk, hogy nem tudjuk leutánozni őket, és eljutottunk addig, hogy próbáltuk megérteni miért nem. 

Az Orban rendszer újítása, hogy a nem követni, hanem befolyásolni akarja a Nyugatot, s ezt azzal magyarázza, hogy mintegy megmenteni kell a hanyatlástól, de legalábbis nem szabad vele együtt elsüllyednünk. Óriási önbizalom, nárcisztikus viselkedés, de számos válságjelenségre jogosan hívja fel ez a megközelítés a figyelmet. A Nyugat kultúravesztésére, demográfiai zsákutcájára, beáramló ideológiákkal szembeni gyengeségére, az integrálás kudarcára. Ebben a megközelítésben a biztonság és a jól lét miatt nem mi magyarok igyekszünk a centrum felé, hanem a németek, hollandok osztrákok stb. telepednek át hozzánk.

A radikális zöldek ellensége a bolygót pusztító túlnépesedés. Voltaképp nem látják, hogy Európa népei fogynak, és itt ebből, az elöregedő társadalmak okozzák a problémát, viszont látják a globális felmelegedést, az iparositás externáliáját, a fenntarthatatlan mozgatókat, melynek következtében az egész emberiségre pusztulás, civilizációs hanyatlás vár. Ők egyáltalán nem sajnálják az embert, úgy vélik, megérdemli a sorsát. Egy igazán radikális zöld gyereket sem akar, hiszen micsoda felelőtlenség a bolygóval, és a gyerekkel szemben? Ki merné azt állítani, ebben a nézőpontban nincs igazság, miközben a korábbi korokban sokkal nagyobb kockázat volt egy gyereket a világrahozni, mint most. 

Lehet azonban, hogy a Nyugat nem pusztul el, ezt a krízist is megoldja, a civilizációk képesek továbbfejlődni, sőt, a természeti problémákat épp a Nyugat oldja majd meg legelőször. Ez szintén egy olyan elképzelés, melyet számtalan ténnyel lehet alátámasztani. Technológiai átállások, közigazgatás változása, emberek gondolkodásának megváltozása. Ebben az esetben már csak az a kérdés, a magyarok elég okosak-e, geopolitikailag elég szerencsések-e, lesz-e olyan elitjük stb., mely nem marad  le erről a vonatról. ISmerős kérdés, nem de bár, szinte az egész történelmünk erről szól. És igen, ebben a nézőpontban a dolgok szerencsésen fognak alakulni, a Nyugat és mi lehet nem leszünk teljesen azonosak, de több lesz bennünk a közös, mint ami elválaszt. 

Zsolt Péter

#Európa

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!