Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

borito_kep

2021. 04. 15. 17:26

7.7 | - | - | 7.7

A Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöksége nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és kérik, hogy az óvodák és az alsó tagozatos iskolák esetében is halasszák el a nyitást.

Orbán szerdán délután jelentette be a Facebookon, hogy hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata, a felsősök esetében ezt azonban május 10-re tette. A MOSZ a levelében ezt üdvözölte, ugyanakkor csatlakozott azokhoz a szervezetekhez (Magyar Orvosi Kamara, illetve a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseletei), akik azt kérik, hogy az oktatási intézmények nyitását az óvodák és alsó tagozatos osztályok esetében is halasszák el.

A súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését – írják. Azt is hozzátették, hogy a koronavírus brit variánsa által okozott betegség a fiatalok esetében is súlyos lefolyású lehet, a poszt-covid szindróma pedig akár egész életre szóló egészségkárosodást okozhat.

A MOSz szerint az óvodás és alsós általános iskolás gyermekek esetében a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, ezért akár egyetlen gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot.

Úgy gondolják, hogy rövidesen sorra kerül a kisgyermekes szülők generációja az oltási rendben, néhány hét és kellő védettség alakul ki a pedagógusok esetén is. A levélben hozzátették,

hetek kérdése, és a gyermek is beolthatóak lehetnek - hiszen az már a 16 éven felüliek esetén hazánkban is megkezdődött. Most valóban érvényes a mondás: aki időt nyer, az életet nyer!

A orvosszakszervezet kitért az egészségügyi ellátórendszerre is a nyílt levelében. Úgy vélik, hogy a rendszer túlterhelt, elégtelenül működik, az orvosok és egészségügyi dolgozók a végletekig kimerültek és kizsigereltek, nem biztosítható az ideális ápoló-beteg, orvos-beteg arány.

Azt is hozzátették, hogy

a jelenlegi helyzetben olyan betegeket is elveszítünk – covidos betegeket és nem covidban szenvedőket egyaránt – akiket nagyobb eséllyel meg lehetne menteni, ha csökkenne a terhelés az ellátórendszeren.

A MOSZ szerint az oltási program előrehaladása mellett a korlátozások fenntartása is szükséges ahhoz, hogy tovább csökkenjen a kórházakra, az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás.

A Magyar Orvosok Szakszervezete a levelében azt kéri, hogy a jelenléti oktatást a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók a második oltása és a védettség kialakulása után kezdjék meg. Mellette, pedig az állam vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit.

Forrás: hvg.hu


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!