Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Elutasítóan reagált a kormány a 28 szerkesztőség nyílt levelére

borito_kep

2021. 04. 01. 11:02

7.8 | - | - | 7.8

A levélben három kérést fogalmaztak meg annak szellemiségében, hogy az aláírók szerint a tájékozottság életeket menthetne a koronavírus-járvány alatt. A levelet a 24.hu, a 444, az Azonnali, az Átlátszó, a BaHír, a Borsod24, a Debreciner, az Egri Ügyek, a hvg.hu, a Jelen, a Jövő TV, a KecsUP, a Klubrádió, a Kpsvr.hu, a Magyar Hang, a Magyar Narancs, a Media1, a Mérce, az Mfor, a Népszava, a Partizán, a Privátbankár, a Piac & Profit, az RTL Híradó, a Szabad Pécs, a Telex, az Ugytudjuk.hu és a Válasz Online írta alá.

A levelet aláíró szerkesztőségek ezeket kérték:

1. Engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak COVID-osztályaira és az oltópontokra, természetesen úgy, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát.

2. Tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról a publikumnak! Hadd nyilatkozzanak a sajtónak végre arccal-névvel a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok, hogy ne „nevük elhallgatását kérő forrásokra” hivatkozva kelljen beszámolni a valódi helyzetről.

3. A kormány és az Operatív Törzs 0-24-ben valódi tájékoztatást nyújtson a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg. Alakuljon külön csoport az Operatív Törzsnél és az NNK-nál a sajtó alapos tájékoztatására! Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit tartsák meg az újságírók jelenlétében – akár online, akár a járvány elleni védekezésre való tekintettel szabadtéri helyszínen!

A nyílt levél oka az volt, hogy a kórházi dolgok nem nyilatkozhatnak a sajtónak, ami a levél írói szerint akadályozza, hogy az állampolgárok valós képet kaphassanak a járvánnyal és a kórházakban lévő helyzettel kapcsolatban, ami hozzájárul ahhoz, hogy sokan nem tartják be a védelmi intézkedéseket, mert nem hisznek a probléma súlyosságában.

Erre a levélre reagált Facebook-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, nem sokkal a levél közzététele után. Az államtitkár Facebook-posztjának tartalmát később a kormány hivatalos koronavírus oldalán is publikálták.

Kovács válaszában azt írja:

„A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek.Hagyják őket dolgozni!”

Kovács arra már nem tért ki, hogy az Operatív Törzs rendszeresen nem válaszol kérdésekre, sokszor hiányosan vagy késve tájékoztat, és olyan információkat zárnak el a publikum elől, amelyek más európai országokban nyilvánosak.

Korábban a Media1-et is megkeresték orvosok, amiért a védekezés során tapasztalt anomáliákról nem beszélhetnek nyilvánosan nevük vállalásával. Ráadásul a kormány a közérdekű adatok nyilvánosságát is korlátozta, amikor a válaszadás határidejét jelentősen kitolta. Ezt már az Európa Tanács is bírálta.

A nyílt levél teljes egészében itt olvasható.

Forrás: media1.hu


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!