Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

MOSZ: annyi fiatal van intenzíven, hogy a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni

borito_kep

2021. 03. 29. 08:58

7.8 | - | - | 7.8

A 40-49 éves korosztály átfertőzöttsége a legmagasabb. A harmadik hullámra csökkent az elhunytak száma az idős korosztályban, minden más korosztályban viszont nőtt. A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint nagyon korainak tűnik a nyitás.

Tóth Judit az ATV Start című műsorában kijelentette, hogy egyre fiatalabbak, egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba. A brit variáns körükben terjed, hiszen sokkal aktívabbak, és nem csökkent le még mindig kellő mértékben a találkozások száma - mondta a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Mint mondta: sokkal fertőzőbb vírusvariánsról van szó, 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékos kell. Szerinte még szigorítani kellene, sőt, a meglévő szabályokat szigorúbban betartani. Hozzátette, hogy az orvosok nem értik, hogy miért kommunikálják a nyitást.

Örülnek a pedagógusok oltásának, de a védettség nem fog kialakulni két héttel az oltás után. A gyerekek körében ritkább a súlyos megbetegedés, de már erre is van példa.

Az alelnök szerint nagyon korainak tűnik a nyitás, az átoltottság magasabb fokáig kellene várni, valamint a járványgörbe, kórházi számok csökkenését kellene látni.

A járványt nem a kórházban lehet megállítani, hanem járványügyi intézkedésekkel - jelentette ki Tóth Judit. Valamennyire lehet az osztályok terhelését enyhíteni azzal, hogy bevonják a szakrendelőket. Azt is megjegyezte, hogy a szakrendelőből érkezők nehezen tudják majd felvenni a ritmust, nem tudnak helyettesíteni egy intenzíves szakorvost vagy ápolót. Területenként más és más lesz a helyzet, van, ahol fel lehet szabadítani 1-1 kollégát, de van, ahol például csak egy pulmonológus van a megyére, neki kell ellátni mindenkit.

Az ózdi kórház főigazgatója korábban azt mondta, hogy olyan állapotok vannak az intézményükben, mint tavaly Bergamoban, az Országos Kórházi Főigazgatóság viszont cáfolta ezt. Tóth Judit beszélt több ózdi kollégával, akik megerősítették, hogy súlyos a helyzet, és megköszönte a kórház igazgatójának, hogy kiállt az igazság érdekében, minden kórház igazgatótól ezt várná.

Folyamatosan kapnak jelzéseket, hogy korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban, ez elképesztő terhelést jelent – árulta el a szakszervezet alelnöke. Szerintem nem kell pánikot kelteni, viszont a valóságot be kellene mutatni, nem hamis biztonságérzetet kelteni az emberekben.

„Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg” – mondta a műsorban.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke is halott olyat, hogy 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.

Forrás: www.atv.hu


Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!