Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Korházigazgatók célkeresztben

borito_kep

2021. 03. 18. 09:17

8.3 | - | 7.5 | 7.9

A helyzet

A korházak humánkapacitási korlátjaikat érték el, miközben növelik más osztályok ágyait és fektetnek be oda is betegeket. A túlterhelés és a TRIAGE rendszer professzionális működtetésének halasztása miatt azok is meghalnak, akikkel ha foglalkoznának megmenthetnének. Gondoljunk egy háborús helyzetre, ahol folyamatosan hozzák a sebesülteket. Ha a személyzet mindenkivel foglalkozik és kapkod, az is elvérzik, aki megmenthető lenne. Lenne, akinek ha levágnák a lábát életben maradna, de mivel mással foglalkoznak, ezért vérmérgezést kap. Hasonló helyzet alakult ki mára a harmadik hullám magyar korházaiban.

Az ágyak mellett dolgozók hallgatásának oka

1. félnek a feletteseiktől 2. tanult tehetetlenség jellemzi őket 3. nem tudnak összefogni, 3. a betegeik érdekeit nézik. Az utolsó pontot kibontva arról van szó, hogyha az ágyak mellett dolgozó a főnökét a TRIAGE rendszer nyilvánosan vállalt működésére bírná, és ennek következtében nem volnának hajlandók új ágyakat nyitni - azaz kiakasztaná egy-egy korház a megtelt táblát -, a korházigazgatók leváltanák a közbenső főnököt és egy végrehajtó idiótát raknának a helyükre, ezt pedig az ágy mellett dolgozók nem akarják. Inkább dolgoznak együtt egy értelmes főnökkel, és elfogadják a kölcsönös kiszolgáltatottságot. 

Kommunikációs torzulás

A problémák kommunikációjának elhallgatása történik. Minden szinten lévő csak egy kicsivel festi jobbra a helyzetet a valóságosnál, minden középvezető úgy érzi akkor végzi jól a munkáját, ha felfelé nem panaszkodik, hanem azt állítja uralja a helyzetet. A korházigazgatók jelentései így már egészen félrevezetők a politika számára.

A politikai érdek

A politikai érdek az, hogy a társadalom felé a nyugalmat, a helyzet kézben tartását tudják kommunikálni. Ez Magyarországon úgy jelenik meg, hogy bírjuk a nyomást és senkit nem hagyunk az utcán.

Politikai etika versus orvos etika

A politikai etika a társadalom nyugalmának megörzése körül forog, az orvosetikai pedig a megmenthető emberek maximalizálásában. A politikai érdek a TRIAGE rendszer működtetése ellen szól - még a létét is tagadni szeretnék -, az orvosi etika a TRIAGE rendszer működtetése mellett, hogy az ne legyen ad hoc, átláthatatlan, véletlenszerű, kapkodó.

A korházigazgatók nehéz helyzete

A korházigazgatók azok, akik leginkább a két malomkő közt vannak. Nekik még van orvosetikai érzékenységük, de a politikai nyomást is ők érzik a legjobban. Fontos, hogy ne akadjanak el az információk és legalább ők tudják mi a valódi helyzet a korházukban. Fontos, hogy a média odafigyeljen arra, mit mondanak ők, mert az ő megszólalásaikból kideríthető volna mi a legjobb megoldás. Fontos, hogy a korházigazgatók ne hazudjanak. Fontos, hogy ne csak a politika felé jelentsenek.   

 

#korházak

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!