Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

A háborúskodás oka, hogy ugyanazok vagyunk

borito_kep

2021. 02. 10. 08:04

8.5 | - | - | 8.5

Általános nézet, hogy Magyarország kettészakadt és a probléma ebből adódik. Ezt eddig én is így gondoltam, de rájöttem, hogy épp ellenkező ok miatt harapódzott el a gyűlölet. Vegyük csak az SZFE lázadóinak (freeSZFE) új helyre költöztetésével kapcsolatos esetet. A VII. kerület Molnár Antal Zeneiskolának szánt épületének kulcsát kapták meg, mely épületet az előző Fideszes önkormányzat a zeneiskolásoknak újított fel.

Nem gyűjtöttük össze a napi cikkekből, nyilvánossági szereplésekből származó dührohamokat. Szinte hetente van egy eset, amelynek kapcsán döbbenten figyelhetjük a szélsőséges és intoleráns reakciókat. Úgy tűnik, mintha itt mindenki borderline, érzelmein uralkodni nem tudó üvöltöző ember volna. Mintha az érintettek meg akarnák fojtani egymást egy kanál vízben. Mintha a másik érdekei, érzelmei, sérelmei nem léteznének. (Bár a FreeSZFE szolidaritását fejezte ki, ám ez alig fogja befolyásolni a kultúrharcos médiumok kommunikációját.)

Képzeljük el, hogy az SZFE lázadói valójában marslakók. A bőrük színe kék, a fülük tölcsér, a fejük tetején pedig antennát viselnek. Vagyis hát nem emberek, egy másik civilizáció tagjai. Ezek a marslakók szépen elvoltak az Ódry Színpadon, és képezték a marslakókat a színészmesterségre, hogy mindazok, akik marslakók – és esetleg néhány idegenkedvelőt – szórakoztassanak a művészetükkel. Képzeljük el azt is, hogy a Molnár Antal Zeneiskolában pedig csak embereket okítottak olyan zenére, melyet a marslakók soha nem is hallgatnának. Ebben az esetben lett volna olyan hatalom, amelyik össze akarta volna keverni a dolgokat? – Aligha. A többség - az emberek -, akik az erőforrások fölött korlátlanul rendelkeznek, kiépítette volna a marslakókkal párhuzamos saját intézményrendszerét, és hagyta volna őket békén, finanszírozásukat sem kurtította volna meg.

A probléma épp az, hogy nincs két Magyarország, és az egymással konfliktusba kerülő törzsi közösségek ugyanazon elithez tartoznak. Mivel az SZFE korábbi tanárai nem marslakók, ezért új generációkat a saját értékrendjük felé tudnak terelni, és ez az ami rettenetesen aggasztó. A vita nem a másságról, arról hogy a liberálisok liberálisok, a konzervatívok meg konzervatívokról szól, hanem a normalitásról.

J. Haidt nemzetközi politikai erkölcskutatásában még azt találta, hogy a liberálisok lenézve idiótának tartják a konzervatívokat, a konzervatívok pedig erkölcstelennek a liberálisokat. Talán ez a felosztás meg is maradhatna, ha marslakók és emberek lennének a küzdő felek. A marslakók, mint egy fejlettebb civilizáció tagjai tarthatnák az embereket primitívnek, az emberek meg a marslakókat mondjuk szexuális szokásaik miatt aberáltnak. Nem tudnánk elfogadni, hogy össze-vissza váltogatják a nemi identitásaikat, de végül is mi közünk volna hozzájuk? Csak ne mutogassák az utcán meg a közösségi médiában magukat! Ám abban a pillanatban, hogy a normalitásról szól a kérdés, már más a helyzet, és mivel ebben a játszmában mindenki ember, ráadásul mindenki magyar, hát erről szól.  

"A liberális aberált és nem csak az élete olyan – tisztelet a kivételnek -, de ami nagyobb baj, gondolataival és eszméivel megmérgezi a gyerekeinket, tönkreteszi a jövőt." Ismerős gondolat, ugye? A liberálisok szintén eljutottak odáig, hogy a paranoiás konzervatívokat, akik ráadásul a szabadságot azonnal feladják, ha valaki biztonságot hazudik nekik, voltaképp nem tartják normálisnak. Egy szellemes nyilván liberális plakát szerint "azoknak, akik azt hiszik Bill Gates chippet juttat a szervezetükbe az oltóanyaggal volna a leginkább szükségük arra, hogy Bill Gates chippet juttasson a szervezetükbe az oltóanyaggal." Mi ez, ha nem a normalitás hasonló módon való megkérdőjelezése?

Így állunk tehát, és ezért támadhat az a gondolatunk, hogy ha láthatóan két különböző faj volnánk sokkal kevésbé akarnánk megfosztani egymást a normalitástól, nem rettegnénk a másiktól és könnyedén építhetnénk párhuzamos világunkat. Mivel azonban nem vagyunk más faj és pontosan tudjuk, hogy a másik faj modellje roppant veszéyes és egyszer már tömeggyilkosságba torkollt, most azon vergődünk mégis hogy tudnánk megoldani a jelenlegi kihívásokat? Lehet mégsem jó dolog ez a kultúrharc? Bár először annyira logikusnak tűnt, hogy csak birtokolni kell a kultúrát és akkor birtokolni lehet az emberek szivét is, eszét is. Oszt mégse.

Zsolt Péter  

A kép forrása: HVG

#FreeSZFE#MolnárAntal

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!