Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Sok gép van egy Covid-betegnél

borito_kep

2020. 11. 19. 08:48

8.3 | - | 8.2 | 8.3

Gyakran felmerül a kérdés, hogy járvány idején miért nem irányítanak át orvosokat, sőt civileket oda, ahol szükség van rájuk. A kormány is átirányítás párti, mi ezzel a gond?

Vannak szakmai gondok, vannak logisztikaiak és vannak emberi problémák, de azért nem kell teljesen kidobni az elképzelést, csak nem lehet favágó módszereket alkalmazni. 

1. A szakmai gond, hogy mint a képen is látszik, az altatóorvos nem csak a lélegeztető gépet kezeli. Egy sereg más paraméterre is figyelmet kell fordítania, mert az ember egy elég komplex szerkezet. Az ilyen gyorstalpalós orvostovábbképzéseknek az egyik tapasztalata, hogy maguk az orvosok érzik úgy, ezt nem tudják megcsinálni. Egy háziorvost berakni egy ilyen intenzívre teljesen értelmetlen, s csak a laikusok háborognak, hogy miért üldögélnek a háziorvosok a látogatást is tiltó rendelőjükben. 

2. Logisztikai probléma, hogyha egy orvost áthelyeznek, akkor ahonnan elvitték ellátási hiány keletkezik, ami épp úgy életekbe kerülhet. Háziorvosból is kevés van, nem beszélve azokról a történetekről, ahol az orvost elvitt korház maga is járványkorház lesz, mert a járvány növekszik. Szombathely és Győr példázza jól ezt a kapkodást.

3. Humánprobléma, hogy az orvos is, a szakdolgozó is ember. Ez lehet különösen hangzik, de a sok halált látva, meg fuldoklót, pszichésen összeroppannak. A terhelhetőség mindenkinél más, de a fenti képen látszó komplex ellenőrzést amúgy sem lehet sok betegen hivatásszerűen elvégezni. Ha túl sok a feladat, a koncentrációkészség kifárad, a stressz is tönkreteszi az  ápolót, hiába igazodna ki még néhány beteg kezelésén.

+1. Az erőforrások áthelyezése ugyanakkor nem ördögtől való. Civil segítők is bevonhatók, de a szakmát kell megkérdezni, hogy hova, nehogy több gondot okozzanak, mint amennyit segítenek. Nem a politikus tudja megszervezni ezt. Zárójelentés előkészítésére például meg lehet tanítani valakit, mert az egy szerkesztői feladat. Lehet betegszállításra is könnyen kiképezhető valaki, és folyamatosan át kell építgetni a korházakat is, cipelni ágyeket, műszereket stb. Igen, itt a katonák is segíthetnek, de önkéntesek is. Ha a vírus nem egyszerre csap le mindenhol, akkor az áthelyezéseknek is van létjogosultsága. 

Mindent összevetve attól még, hogy a demokráciában a kormány kezébe kalapácsot ad a nép még nem következik, hogy ezzel a kalapáccsal szét szabad verni a működést. Lássuk be, az egészségügyiekre a jogállási törvényt ráerőszakolni a pandémia idején több volt mint bűn, hiba volt. A hatalomnak sokkal szerényebben kellene viselkedni a szakmákkal szemben, mindannyiunk érdekében. 

Zsolt Péter


#Covid

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!