Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Nő a koronavírussal fertőzöttek száma, és nő a kilakoltatott embereké is

borito_kep

2020. 11. 16. 14:00

7 | - | - | 7

A kilakoltatási moratóriumot a végrehajtási törvény szabályozza, célja, hogy a téli hidegben ne kerülhessenek emberek utcára. A moratórium alatt egyéb végrehajtási cselekmények folyhatnak, tehát a tartozásokat be lehet hajtani, árveréseket ki lehet tűzni, csak magára a lakás kiürítésére nem kerülhet sor. 

A koronavírus járvány első hulláma alatt a kormány rendkívüli kilakoltatási moratóriumot rendelt el a veszélyhelyzet idejére. Ez a gyakorlatban a téli moratórium meghosszabbításaként jelentkezett. A veszélyhelyzet végétől számított 15. naptól azonban az elhalasztott kilakoltatások folytatódtak, annak ellenére, hogy a vírussal fertőzöttek száma sokszorosa a tavaszinak. 

Az Utcajogászhoz érkezett szeptember-októberi megkeresések 7%-a sürgős kilakoltatási ügy volt, az ügyek további 25%-a egyéb lakhatással kapcsolatos kérdés (jellemzően bérleti szerződésekkel kapcsolatos jogi problémák). Ügyeink harmada szeptember-októberben így lakhatási problémákhoz kötődött, és ezen belül feltűnően magas volt a rövid időn belül esedékes kilakoltatások száma. Fontos változásként tapasztaltuk, hogy a kilakoltatások már a középosztályt is érintik, az elmúlt három héten két közszolgálatot végző embert fenyegetett a lakhatásuk elvesztése. 

Érthetetlen, hogy a kormány miért nem hosszabbította meg a rendkívüli kilakoltatási moratóriumot, hiszen a fenti adatokból is látszik, hogy a járvány gazdasági következményei folyamatosan érik utol az embereket. Akik tavasszal még ki tudták húzni valahogy, lehet, hogy pont mostanra élték fel tartalékaikat. A végrehajtók pedig maximálisan kihasználták a két moratórium között rendelkezésükre álló rövid időt. A járvány első hullámánál jóval magasabb esetszám mellett különösen indokolt lett volna gondoskodni arról, hogy senki ne kerülhessen az utcára, ahol - vagy a rendelkezésre álló tömegszállásokon - fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek és annak is, hogy maga is több embert megfertőz.

 

Utcajogász Egyesület

#hajléktalanság

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!