Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Újabb felmérés jósolja a robotizáció előretörését

borito_kep

szerzo DA

2020. 10. 21. 21:52

- | 6.3 | 6.5 | 6.4



WEF: MÁR ÖT ÉV MÚLVA ROBOTOK VÉGZIK A MUNKAFOLYAMATOK FELÉT, ÉS AZ EGEKIG NŐHET AZ EGYENLŐTLENSÉG

97 millió új álláshelyet hoz létre a robotok forradalma, de közel ugyanennyit el is pusztít, ami komoly fenyegetés egyes közösségek számára – derült ki a World Economic Forum (WEF) új jelentéséből, amely háromszáz, összesen 8 millió embert foglalkoztató óriáscég vizsgálatán alapul. A jelentést a WEF október 20-a és 23-a közötti munkaerő-piaci témájú találkozóján mutatták be szerdán.

A legnagyobb munkaerő-piaci szűkülés az adminisztráció és az adatfeldolgozás területén várható, ahol a ma részben kézzel végzett rutin feladatokat könnyedén átveszik az algoritmusok. Ugyanakkor a gondozásban, a big data területén és a zöld gazdaságban ugyanennyi új munkahely létesülhet a WEF kutatása szerint. 

WEF számításai szerint 2025-re az összes létező munkakör felét gépek fogják elvégezni, és ez a fordulat nagy valószínűséggel növeli az egyenlőtlenséget. (A riport fő megállapításait bemutató videó itt látható: youtube.com)

Mélyülő szakadék 

A megkérdezett cégvezetők 50 százaléka számít arra, hogy vállalatuknál felgyorsul egyes munkakörök automatizációja, 43 százalékuk pedig leépítésekre is készül a technológiai fejlődés miatt. A világjárvány is felgyorsította az új technológiák alkalmazását, mivel a cégek a krízis miatt fokozottabban keresik a költségcsökkentés lehetőségét. A jelentés arra figyelmeztet, hogy a dolgozók egzisztenciája a gyorsuló robotizáció és a COVID-19-világjárvány miatt kettős fenyegetésében van. 

Ezek a tényezők tovább mélyítették a társadalmakat szétfeszítő egyenlőtlenségeket a munkaerőpiacon a 2008-as pénzügyi világválság óta – mondta Saadia Zahidi, a WEF ügyvezetője, aki szerint egyre szűkülnek a lehetőségek arra, hogy ezt a munkaerő-piaci változást proaktív cégirányítással orvosolni lehessen. 

Éppen a legrosszabbul fizetett és képzett dolgozók látják el azoknak a rutin és kézzel végzett feladatoknak a nagy részét, amelyeket feleslegessé tesz a negyedik ipari forradalom. Így tehát emberek millióit kellene átképezni, hogy átvészelhessék a változást, miközben a kormányoknak erősebb szociális hálóval kellene gondoskodniuk a talajvesztett munkavállalókról.

Forrás: qubit.hu

#robotizáció#WorldEconomicForum

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!