Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Egyetemi autonómia

borito_kep

2020. 09. 07. 10:50

7 | - | 7.5 | 7.3

Parászka Boróka facebookos bejegyzése


A ma délutáni SzFE demonstráció megmutatta, miért számol le a hatalom módszeresen a színházakkal, és a színészképzéssel. Ezek a színházi emberek tökéletesen értik, hogyan jön létre egy közösség, hogyan lesz a közönség. (Mi tartja össze az országot, a nemzetet, a nézőteret). Azt is értik, hogyan kell megmutatni mindazt, amit a közösség, a közönség akar. Ismerik a pontos gesztusokat, a megfelelő hangokat, hangsúlyokat.

A hatalom fél a színháztól mert a színház bölcsebb és erősebb bármely hatalomnál.
És épp ezért volt ereje a mai békés, szelídre rendezett tüntetésnek. Nem volt kockázatmentes előadás. Bele kellett kalkulálni, hogy nem lesz elég ember. De lett. Minimum ötezer emberre volt szükség a parlamentig vezető élőlánc alkotásához. És számos szakaszon dupla sorban álltak az emberek. Félő volt, hogy a résztvevők nem tartják be az amúgy is bonyolult szabályokat, amelyek most a járványügyi szigorítások miatt még bonyolultabbá váltak. Mindenki legyen a helyén, de ne érjen a másikhoz. Mindenki adja tovább a chartát. Senki ne bontson sort. Minden működött! Mindenki tudta a dolgát! A mai feszült helyzetben bármikor bekövetkezhetett volna provokáció, megbomolhatott volna a sor, az akció hitelét rontó méltatlan esemény történhetett volna. De nem történt! Erős, hatásos, méltóságteljes előadás volt a mai délután. Olyan, amilyent csak az ország legerősebb hatalmának az emberei, a színház emberei tudtak rendezni és előadni.
Volt még ehhez hasonló demonstráció az oktatás szabadságáért és autonómiájáért. Erdélyben. 1990-ben, Marosvásárhelyen, a könyves-gyertyás tüntetés - majd és több erdélyi városban csatlakoztak a demonstrálók. Több ezer ember vonult a legteljesebb némaságban Marosvásárhely utcáin egy szál gyertyával és egy könyvvel a kezében, hogy legyen autonóm magyar oktatás Romániában. A fegyelmezett felvonulás megrendített mindenkit, a hatalmat is. Egészen biztos, hogyha akkor az utcára vonulók nem ennyire kitartók és fegyelmezettek, nem alakul ki az az oktatási rendszer, amely ma is működik Romániában - sokat ahhoz, azóta se sikerült hozzátenni.
Tanulságként azonban hozzá kell tenni: a hatalom annyira megrettent a néma tömeg erejétől, hogy egy hónappal a tüntetés után majdhogynem polgárháborús válság alakult ki Marosvásárhelyen. Az oktatás ügye előre lépett, de a város magyar közösségével hosszú időre leszámoltak, s a korabeli veszteség árát ma is nyögjük.
Mindezzel nem azt akartam mondani, hogy jobb félni. Hanem azt, hogy mekkora hatalma van a jogaikért kiálló embereknek. És ezzel a hatalommal tudni kell élni. És a színház emberei tudnak élni vele. Ez a hivatásuk. ##freeSzFE

Forrás: www.facebook.com

#SZFE

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!