Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

„Gyakorlatilag itt van az egész szerveskémia-tankönyv alattunk ”

borito_kep

2020. 08. 14. 06:06

- | 8.2 | - | 8.2

016. januárjában, hosszú küzdelem után Lázár Jánosék elfogadták, hogy nincs más választásuk, bármennyibe is kerül, el kell szállítani az Illatos úti vegyi üzem területéről a több ezer hordónyi veszélyes anyagot. Akkor már 12 éve tároltak teljesen szabálytalanul rákkeltő, sokszor tűzveszélyes anyagokat a nagyrészt bezárt telep területén. A hordók egy jelentős része elrohadt, kilyukadt, a bennük lévő veszélyes anyagok folyamatosan szivárogtak a talajba és a levegőbe, miközben a tűz- és robbanásvédelem gyakorlatilag megszűnt az üzemben. 

Vészhelyzet alakult ki egy lakóövezet közvetlen közelében. 

De azzal, hogy a hordókat elszállították, a probléma nem lett megoldva. Az Illatos úton 130 év vegyi gyártás mérgei rakódtak le. Ezek ma is ott vannak a talajban, a talajvízben és vándorolnak. 

Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester és Simon Gergely, a Greenpeace szakértője kedden délelőtt kimentek a telepre. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kármentesítés a mérgek elszállításával nem fejeződött be. Az épületeket ugyan részben lebontották már, de hegyekben áll a törmelék a telepen. Ennél is nagyobb gond, hogy a talaj és a talajvíz megtisztítása el sem kezdődött, és erre belátható időn belül nincs is esély. Pedig a méreg ott van a földben és a levegőben. 

Baranyi Krisztina és Simon Gergely még 2015-ben az Analitika kft. független laboratóriumában megmérették a talaj és a talajvíz benzol, klórbenzol, AOX, DDT tartalmát. Extrém adatok jöttek ki.

 • A benzol, ami egy agresszív rákkeltő anyag, a Vegyiművek területén lévő talajvízben a határérték 54000-szerese.

 • A klórbenzol az elfogadható határérték 48500-szorosa.

 • Az AOX-tartalom a talajvízben a határérték 80600-szorosa.

 • A talajban kimutatott DDT (diklór-difenil-triklóretán), ami a hatvanas években betiltott rovarméreg és a Vegyiművek évekig gyártotta, a határérték ötszázhúszorosa.

  A veszélyes, potenciálisan allergiát, rákot, hormonális elváltozást okozó mérgek extrém jelenléte sokkoló, de valójában leginkább az érdekel mindenkit, hogy ezek kijutottak-e a volt Vegyiművek területéről, és veszélyeztetik-e a környéken lakók egészségét és a környezet épségét. A Greenpeace a környéken (a Vegyiművek 700 méteres körzetében) háziállatként tartott csirkék tojásait vizsgáltatták be egy független laborban. A tojás zsírjában a vegyi anyagok felhalmozódnak. A baromfi egész nap érintkezik a talajjal, talajlakó gilisztákat eszik, így közvetlenül érintkezik a szennyező anyagokkal. 

  Az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok szerint az összes DDT koncentrációja mindkét tojásmintában meghaladta a vonatkozó határértékeket. Az egyik tojásmintában a DDT mennyisége 1,689 mg/kg volt: ez a 0,05 mg/kg-os határérték több mint harmincszoros túllépése. 

  Simon Gergely kedden elmondta, hogy a DDT a vizsgálataik szerint a környező házakban is megtalálható. A DDT-por, amit a környéken belélegeznek, sosem távozik az emberből, legfeljebb úgy juthat ki a szervezetből, ha valaki szül, és átad belőle valamennyit a gyermekének. Baranyi Krisztina arról beszélt, hogy a talaj egyes helyeken annyira szennyezett, hogy 6-8 méter mélységben teljesen ki kell cserélni.  

  Tarnai Richárd, az ügyért felelős kormánymegbízott Baranyinak írt levelében elismeri, hogy a talaj szennyezett. 2019. február 12-én vettek utoljára mintát az üzem területén. A korábbi mintákhoz képest több anyag koncentrációja csökkent, másoké viszont nőtt. Simon Gergely szakértő szerint a koncentráció változása semmi biztatót nem jelent, csak arra utal, hogy a mérgek mozognak a talajban.

  „Gyakorlatilag itt van az egész szerveskémia-tankönyv alattunk ”

  A kormánymegbízott a talajcserével, kármentesítéssel kapcsolatban az államilag kijelölt felszámolóra mutogat. Azt írja: a még fennmaradó terhek rendezése a kijelölt felszámoló feladata, a hatóság az ezzel kapcsolatos tevékenységet csak engedélyezi és felügyeli. Az állami felszámoló a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., aki az elmúlt években a sok ezer köbméter törmeléket sem tudta elszállítani, hiába szólította fel erre a kormányhivatal, biztosan nem rendelkezik milliárdokkal, amibe a kármentesítés és a talajcsere kerülne.

  2015-ben a hordók elszállításáról a miniszterelnökségen döntöttek. Baranyi arról beszélt a telepen, hogy „újra politikai szándék és akarat kell, mert megint ott tartunk, hogy egymásra mutogat a környezetvédelmi hatóság és a felszámoló, hogy nincs lehetőségük, eszközük elvégezni ezt a kármentesítést. Márpedig az emberek élete és egészsége nem múlhat a hivatal packázásán.”

  Frissítés: A kormány reakciója 

  „Az egykori magántulajdonban lévő Illatos úti Vegyiművek kármentesítése megkezdődött, a kármentesítés 1. ütemében a mérgező anyagokat tartalmazó hordókat a kormány költségére elszállították, ez 1.6 milliárd forintba került. A teljes kármentesítés ( beleértve a talaj kármentesítésének)  költségei akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatják majd, a végrehajtást nehezíti, hogy a károkozásért felelős tulajdonosnak nincs vagyoni fedezete.  A kormány beavatkozásának köszönhető, hogy előkészítés előtt van a  kármentés II. üteme, az ezt végző társaság és az adós gazdálkodó szervezet között a szerződés azonban még nem került lezárásra. A végleges szerződés függvénye lesz a törmelékek elszállítása és minden más ezzel összefüggő kérdés. Megoldási alternatíva lehet az ingatlan környezeti teherrel történő értékesítése – a korábbi tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya ennek nem látja elvi akadályát, jelenleg azonban nem ismert olyan potenciális vevő vagy érdeklődő, aki ezt tudná vállalni. NVTNM Kommunikáció (forrás RTL)” 

Forrás: 444.hu

#Illatosút

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!