Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Milyen Index legyen, Magyarország?

borito_kep

2020. 07. 24. 07:33

8 | - | 7.6 | 7.8

Ide kattintson "tüntetne vagy fizetne érte, egyik sem, mindkettő"

A mi véleményünk az, hogy időnk sincs rá, értelmét is alig látjuk, hogy kivonuljunk az utcára és kérjük a nem tudom kit, hogy az index maradhasson szabad. Mert egyfelől ez alig-alig függne egy pár száz vagy akár ezer fős tüntetői közegtől. A válasz az lenne, hogy ez egy piaci vircsaft, vagy személyek közti nézeteltérés, vagy az index már eddig is pénzügyileg függött a NER-től, tehát miért gondoljuk, hogy néhány ember kicserélésétől bármi változna. Vagy ott vannak az indexnél felmondani nem akaró, kiszolgáltatott stb. Unalomig ismerjük ezeket, láttuk a Népszabadságnál, az origo-nál. Nos, ezek miatt nem mennénk ki. De a kedves olvasót nem kívánjuk befolyásolni, csupán a saját véleményünket mondjuk.

Viszont előfizetnénk a lapra, mert igen lassan, de kezd leesni számunkra a tantusz, hogy nincs ingyen ebéd. Az a médiakörnyezet, amikor a reklám tartotta el a médiát a XX. század vívmánya, nem volt mindig így és nem is lesz feltétlenül. Ld. a debreceniek sikeres próbálkozását, ahol előfizetők tartják fenn a függetlenedő helyi médiát. Vagy a XVIII. század végét, a XIX század eleji Bécsből kiadott újságokat, ahol ha elérte egy lap az 500 példányt, mert volt rá ennyi előfizető, már sikeresnek és stabilnak volt mondható.

Ahhoz, hogy az index megmaradjon olyannak, amilyen eddig volt 100 embert és infrastruktúráját kéne eltartani, ehhez nyilván milliós nagyságrendű előfizető kéne, ám ennyi előfizetőnél valószínű maradnának reklámozók is.

Ha végignézzük milyen vízválasztó előtt áll az ország, messze többről lehet szó, mint egy lap megmaradásáról. Modellkeresés zajlik. A politikusok alkalmazkodnak a társadalom és a vállalkozók által kitalált modellekhez. Ha az a sikeres, hogy maguk alá gyűrjék, ezt fogják tenni, és ebbe az irányba kényszerül a piac is. Ha az a sikeres, hogy előfizetők tartanak fenn egy független médiumot, akkor megpróbálnak nekik tetszeni, hogy eljussanak az olvasóikhoz, így szerezzenek szavazatot.

Komoly bátorságra van szüksége - a mostani felháborodáson és egyéni felmondásokon túl - a lap tagjainak, hogy együtt maradjanak és reménykedjenek abban, lesz milliós előfizetőjük. És nem csak az újságíróknak, hanem a HR-eseknek, pénzügyeseknek, háttérstábnak. Kell persze egy kisebb stáb is, vezéregyéniségek, akik összehangoltan menedzselni tudják ezt. És amin aztán áll vagy bukik a kérdés, kell a magyar nép meghatározott százaléka, aki felnőtt módon képes gondolkodni, kilépve a XX. század csapdájából, és abból az infantilizmusból, melyben úgy gondoljuk, hogy oldja meg valaki más, hogy nekünk legyen ingyen internetes újságunk.

Vajon vissza tudunk e jutni a XVIII. századi felnőtt gondolkodáshoz? És nem csak pár magasan kvalifikált polgár és arisztokrata, hanem tömegek? A kérdőív tulajdonképpen előzetesen ezt a felmérést végzi.

Az önpontozás indokai:

Nem mélyedünk el magában a konfliktusban, az olvasható másutt. Nem sokoldalú az írásunk, bár a nép és az elit valamint a szakma oldaláról felvetettünk nézőpontokat. Sokaknak ajánljuk, de nem mindenkinek, elsősorban a hazai magát értelmiségnek vallóknak, tágabban a tájékozódást fontosnak tartóknak, az érdekeltségtől sem mentes teljesen, mert leraktuk a magunk garasát, és az igazságtalanságot sem elemeztük, noha a hazai média torzulásai alapvetően igazságtalanságra vezethetők vissza. A szerény önpontozás oka az írásnak ez. Aktualitása és időszerűsége most van, noha mindig tanulságos lesz az, ami történni fog.

Breaking news: A szavazás állásában számunkra az eddigi legérdekesebb, hogy alig néhány százalék az, aki kimegy tüntetni, de nem vásárolná meg a lapot, ha az függetlenedne. Márpedig Mo-n eddig az volt szokásban, hogy a tüntetők se váltották át cselekvéssé a véleményüket.
,

Hanganyag: Szénási Sándornak Zsolt Péter interjúja 1 óra 9 perc 10 mp-nél ld. itt. 


#index#demokrácia

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!